mainos_1046

Käyttö ja kunnossapito (Huoltopalvelut, Kunnossapitopalvelut, Siivous ja puhtaanapito, Vuosihuollot)

Ennakoiva puhdistus tehostaa teollisuuden toimintaa

artikkelikuva: Ennakoiva puhdistus tehostaa teollisuuden toimintaa

Teollisuus- ja voimalaitoksilla tarvitaan yhä enemmän oikea-aikaista ja ennakoivaa puhdistusta. Prosessipesuja on järkevää tehdä laitoksilla muulloinkin kuin huoltoseisokkien aikana. Silloin voidaan välttää tuotannon pullonkauloja ja optimoida laitosten prosesseja.

NYKYISIN PROSESSITEOLLISUUDESSA
pidetään huoltoseisokkeja keskimäärin 1-1,5 vuoden välein.

Teollisuuslaitosten kattiloihin ja putkistoihin kertyvät karstat olisi kuitenkin monesti syytä puhdistaa ennakoivasti huoltoseisokkien välilläkin, laitosten toiminnan aikana. Parhaillaan Deletellä on meneillään pilottihanke, jossa kehitetään ennakoivasta puhdistuksesta pysyvää palvelumallia teollisuuslaitoksille.

"Ennakoivan puhdistuksen avulla laitoksia voidaan ajaa tehokkaammin koko seisokkivälin ajan", Deleten myynti- ja kehityspäällikkö Dan-Olof Palm toteaa.

"Olemme olleet jo aiemmin mukana teollisuuden ennakoivassa kunnossapidossa, mutta ennakoiva puhdistus on kokonaan uusi palvelumuoto."

Antureita avuksi puhtaudenvalvontaan
Tyypillisesti ennakoivaa teollisuuspuhdistusta tarvitaan vaikkapa sellaisissa kohteissa, joissa epäpuhtauksia kertyy laitoksen käytön aikana suuria määriä säiliöiden tai putkistojen sisäpuolelle.

"Tunnistamme tällaiset kohteet yhdessä asiakkaiden kanssa. Etsimme prosessilinjoilta oikeat kohdat, joihin digitaalisia antureita kannattaa asentaa", Palm selittää.

Linjoille voidaan sijoittaa erityyppistä mittaustekniikkaa, kuten pintalämpötila-, ultraääni- ja virtaavuusantureita sekä kapasitiivisia antureita. Niiden avulla selvitetään muun muassa putkistojen likaantumista ja tehdään päätöksiä puhdistustöiden oikeista ajankohdista.

Ennakoivan puhdistuksen pilottihankkeessa on mukana kaksi selluteollisuuden laitosta. Hankkeen avulla Delete etsii skaalautuvaa toimintamallia, joka soveltuisi laajemminkin erilaisten energia- ja prosessiteollisuuden laitosten käytönaikaiseen puhdistukseen.

"Mittausantureilta saatavan datan lisäksi hyödynnämme suuria määriä laitosten prosessidataa nähdäksemme, millä tavoin esimerkiksi putken pintalämpötilan nouseminen vaikuttaa prosesseihin", Palm täsmentää.

Ainakaan pilottivaiheessa antureita ei kytketä laitoksen omaan automaatiojärjestelmään vaan ne lähettävät mobiilidataa suoraan Deletelle. Analyysivaiheessa tietoihin otetaan mukaan myös laitoksilta saatua prosessidataa.

"Käytännössä antureita voidaan lukea reaaliajassa esimerkiksi 15 minuutin välein ja sitten tehdä tapauskohtaisesti päätökset siitä, millä tavoin puhdistus toteutetaan prosessin aikana."

Palvelupaketit valmisteilla
Delete pyrkii saamaan ennakoivasta puhdistuksesta valmiin palvelupaketin teollisuudelle mahdollisimman pian.

"Teollisuuden puhdistuspalvelu on jo nyt Deleten keskeistä liiketoimintaa, mutta jatkossa tavoitteemme on saada puhdistustyöt juuri oikea-aikaisiksi ja prosessien kannalta optimoiduiksi. Haluamme olla tämän kehitystyön etulinjassa."

"Ennakoivan puhdistuksen palvelupaketin hinnoittelu voisi olla vaikkapa sellainen, että tietylle prosessilaitteistojen puhtaustasolle määritetään kiinteä kuukausihinta", Palm pohtii.

Myös energiateollisuudessa tarvitaan esimerkiksi kattiloiden ja sähkösuodattimien käytönaikaista ennakoivaa puhdistusta. Jos kattilaputkiin kertyy paljon epäpuhtauksia, ne heikentävät laitosten hyötysuhdetta.

"Säännöllinen Bang&Clean®-räjäytyspuhdistus käytön aikana ehkäisee tällaisia ongelmia. Suomessa Deletellä on meneillään myös voimalaitosten säännöllisen puhdistuspalvelun pilottihanke, josta saadaan tuloksia jo vuoden 2019 aikana", Palm mainitsee.

Teksti: Ari Mononen
Kuva: Delete

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »