Energiainfra ja uudet energiateknologiat
Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio (IoT-palvelut ja tiedonkeruu)
Varttitaso tuo IoT-alustan vahvuudet esiin
Siirtyminen tuntitaseesta varttitaseeseen on valtava hyppy aikaperspektiivissä ja tekemisen tahdissa. Samaan aikaan energiantuotanto hajaantuu yhä useampaan lähteeseen ja muuttuu epätasaisemmaksi. Mikä on ihmisen ja koneen rooli tämän paletin hallinnassa?
Viisitoista minuuttia on ihmiselle lyhyt aika selvittää, mistä heilahdus sähköntuotannossa johtuu ja miten se tasataan. Sähköntuotannon valvomisessa IoT-järjestelmistä onkin tulossa tärkeä apuväline. Osa energia-alan yrityksistä on jo pitkällä järjestelmien käyttöönotossa.
IoT- ja AI -ratkaisuja kehittävän Wapicen AI & Data -teknologiayksikön vetäjä Mickey Shroff näkee, että IoT-järjestelmän suuri etu on monien erilaisten datalähteiden yhtenäinen saatavuus riippumatta datan tuottajasta.
Dataa voivat tuottaa esimerkiksi sähköverkon mitta- ja ohjainlaitteisto, langattomat mesh-verkon anturit, sääpalvelut, SCADA-järjestelmät, digitaaliset kaksoset, ääni- ja kamera-analytiikka ja koneoppivat ratkaisut. Lisäksi hajautetun tuotannon kuten tuuli- ja aurinkovoiman kasvu, sekä sähköautojen lataus ja energiavarastojen hyödyntäminen tuottavat lisää dataa. Yhtenäinen rajapinta tällaiseen ekosysteemiin yhdistettynä keinoälyratkaisuihin mahdollistaa täysin uudenlaisten ennustemallien hyödyntämisen. Näiden avulla on mahdollista luoda asiakkaille uusia, rahanarvoisia palveluita, listaa Shroff.
IoT-alustaa valitessa kaksi asiaa nousee yli muiden. Toinen näistä on rajapintojen monipuolisuus eli se, miten monenlaista dataa järjestelmään on mahdollista syöttää. Toinen on elinkaari. Kun tulevaisuutta ei voi ennustaa, miten hyvin järjestelmä mukautuu tuleviin rajapintoihin ja laiteympäristöihin? Onko se lukittu tietyn toimittajan ympäristöihin vai onko se avoin?
Lisätietoja: Wapicen energiapalvelut
Teksti ja kuvat: Wapice Oy