mainos_1046

Energiainfra ja uudet energiateknologiat
Energialähteet ja polttoaineet
Tuulivoima

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

artikkelikuva: Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Pieksämäki ottaa ison harppauksen kohti hiilineutraaliutta, kun Niinimäkeen kaavoitettu tuulivoimala-alue alkaa tuottaa tulevaisuudessa uusiutuvaa energiaa valtakunnalliseen sähköverkkoon. Valmistuttuaan se on itäisen Suomen suurin tuulipuisto, jolla on ilmaston lisäksi iso vaikutus myös kuntatalouteen.

-Tuulipuisto toteuttaa hyvin hiilensidontatavoitteitamme. Lisäksi sen myötä saadaan paikkakunnalle uusiutuvaa energiaa, mikä on ympäristön, kuntalaisten ja kuntatalouden näkökulmasta erittäin hyvä asia. Hanke tarjoaa työtä, kunta saa kiinteistöverotuottoja ja kenties kokonaan uutta liiketoimintaa alueelle, visioi Pieksämäen kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen.

Työtä paikallisille yrittäjille

Voimalahankkeen toteuttaa OX2, jolla on pitkä kokemus ja tuntemus tuulivoimaloiden rakentamisesta sekä Suomessa että muualla maailmassa. OX2 on Euroopan johtava maatuulivoimahankkeiden toteuttaja. Tässä vaiheessa suunnitelmissa on enintään 29 voimalaa alueelle. Työllisyysvaikutukset Pieksämäen seudulle ovat merkittävät, kun rakentaminen käynnistyy. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan hankkeen rakentaminen alkaisi vuonna 2023 ja kestäisi 2-3 vuotta.

-Eniten työllistää hankkeen rakentamisvaihe. Yleensä tiestön ja sähköverkon rakentaminen tapahtuu paikallisin voimin, mutta itse voimala tulee ulkomailta. Sen pystyttäminen puolestaan tuo alueelle työvoimaa, joka tarvitsee esimerkiksi majoitus- ja ruokailukapasiteettia alueen yrityksistä, luettelee hankkeen projektipäällikkö Kirsi Koivunen.

Kyseessä on kokoluokaltaan parinsadan miljoonan euron investointi, jossa kaupunki on saamapuolella. Kaupunki hyötyy muun muassa kiinteistö- ja yhteisöverotuottoina. Koivusen mukaan yhteiskunnan tukia hankkeeseen ei käytetä.

-Investoinnin suuruusluokka on noin 200 miljoonaa. Investori tulee omistamaan hankkeen eli hanke toteutetaan markkinaehtoisesti, yhteiskunnan tukia siihen ei käytetä. Arvioidut kiinteistöverotuotot ovat noin 800.000 euron luokkaa vuositasolla.

kuva

”Tuulipuisto on positiivinen juttu koko alueelle”

Miksi tuulipuiston sijainniksi valikoitui juuri Pieksämäki? Siihen Koivunen löytää monta hyvää syytä.

-Alue soveltuu hyvin tuulivoimatuotantoon, siellä on hyvä mahdollisuus liittää hanke sähköverkkoon ja jos mietitään kansallisellakin tasolla, niin on hyvä, että tuulivoimaa on saatavana eri puolilla Suomea. Tähän mennessä tuulivoimalat ovat keskittyneet rannikolle, tämä on ensimmäisiä suuren kokoluokan hankkeita itäisessä Suomessa.

Pieksämäen kaupungilla on ollut iso rooli hankekehityksessä ja lupaprosessissa. Siitä Koivunen antaakin kiitokset kaupungille ja uskoo, että kaikki osapuolet ovat tuulipuiston valmistuttua voittajia.

-Pieksämäen kaupunki on ollut aktiivisesti tukemassa hankkeen kehitystä ja yhteistyömme on toiminut joustavasti. Valmistuttuaan Niinimäen tuulipuistosta tulee tehokkaasti uusiutuvaa sähköä tuottava yksikkö, joka työllistää jatkossakin paikallisia yrittäjiä ja käyttö- ja kunnossapitoammattilaisia ja tuo paikkakunnalle mahdollisesti myös muuta liiketoimintaa.

Myös elinkeinojohtaja näkee tuulipuiston mahdollisuudet tulevaisuudessa. Iso puisto voi hänenkin mielestään houkutella jotain muuta vierelleen, parhaimmillaan vaikkapa vetytuotantoa, energian varastointia tai akkutehtaan.

-Parasta on kuitenkin se, että tuotamme energiaa päästöttömästi. Tuulipuisto nostaa myös Pieksämäen arvoa paikkakuntana, jos yritykset miettivät sijoittumistaan. Hanke on kaiken kaikkiaan positiivinen juttu Pieksämäen ja koko itäisen Suomen osalta, Vesterinen kiteyttää.

Lisätietoja: www.pieksamaki.fi/tuulivoima, www.ox2.com/fi/

Teksti: Sanna-Liisa Kiiskinen, Savon Media

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »