mainos_1068

Energiatehokkuus ja energiansäästö
Ympäristöteknologia

Eristäminen on hiilipihi peliliike

artikkelikuva: Eristäminen on hiilipihi peliliike

Jatkuva energian hinnannousu sekä huoli ympäristön tilasta alleviivaavat tarvetta pienentää energiahävikkiä sekä hiilijalanjälkeä. Energiateollisuus on tässä kehityksessä paljon vartijana – ja yllättävänkin suuri merkitys on tehokkaalla eristyksellä.

Esimerkiksi Ecofysin Climate protection with rapid payback -tutkimuksessa todetaan, että Euroopan teollisuuseristämisessä piilee valtava, yli 620 PJ:n energiansäästöpotentiaali. Vertailun vuoksi: viisitoista 500 MW:n hiilivoimalaa voitaisiin ajaa alas, mikäli eristämättömät kohteet eristettäisiin ja riittämättömät ja vaurioituneet eristeet vaihdettaisiin.

Juha Mielikäinen ISOVER-brändiä edustavasta Saint-Gobain Finland Oy:stä katsoo, että kotimaisella energiasektorilla nämä asiat tiedostetaan jo varsin hyvin – mutta edelleen on kiviä käännettäväksi.

”Matkaa on meillä vielä paljon siihen, että voidaan puhua hiilineutraalisuudesta.”

Ecofysin tutkimuksessa todetaan, että teollisuuseristäminen on paras käytettävissä oleva tekniikka, joka voisi auttaa EU28-maiden teollisuutta vähentämään kokonaisenergiankulutustaan neljä prosenttia. Eristysinvestoinnin takaisinmaksuaika on yleensä alle kaksi vuotta, joskus jopa alle vuoden.

Eristys Akilleen kantapää?

Mistä mittava eristämispotentiaali sitten johtuu? – Ensinnäkin lämmöneristämisen määritykset koskevat tänä päivänä usein vain henkilöstön suojeluvaatimuksia (kuumien pintojen lämpötilaraja) tai vanhentuneita staattisen lämpöhäviön rajoituksia.

Teollisuuden eristepaksuudet ovat samanlaisia tai ohuempia kuin rakentamisessa, vaikka lämpötilaerot ovat huomattavasti suuremmat.

Valtava potentiaali piilee myös nykyisissä tehtaissa ja kunnossapidossa. Laitteisto on osittain eristämätöntä, vaurioitunutta ja korjaamatonta. Oman mausteensa soppaan tuo se, että eristepaksuustaulukot ovat vanhentuneet ja perustuvat edellisten vuosikymmenien energianhintoihin.

Vertaile vaihtoehtoja

Juha Mielikäinen harmittelee, että eristäminen nähdään usein, yhä edelleen, kuluna eikä investointina.

”Käytännöt ovat harvoin edes nykyhetken kustannustehokkaalla tasolla – puhumattakaan oikeasti kestävästä, energiatehokkaasta tasosta. Liian usein valitaan se vanha, jotenkin toimiva ratkaisu ilman, että todella tutkitaan vaihtoehtoja.”

Standardeihin (esimerkiksi ISO 12241 ja VDI 2055) perustuvilla sovelluksilla voidaan helposti laskea taloudelliset eristepaksuudet, Mielikäinen huomauttaa.

”Jos nykyhetken korkeat lämpöhäviökulut vaihdetaan eristämisen korkeampiin investointi- ja kunnossapitokuluihin, 75 % koko eristämispotentiaalista voidaan hoitaa ilman lisäponnistuksia.”

Mielikäinen uskoo, että teollisuuden energiatehokkuustalkoot siirtyvät – yhä enenevässä määrin – koneiden ja laitteiden hiilijalanjälkien vertailusta kokonaisvaltaisempaan näkymään. ”Tässä kuvassa eristämisellä on todistettua vaikutusta.”

Isover, Saint-Gobain, Ultimate U tech kuva

Suorituskykyä kuumassa paikassa

ISOVER on energia-alan ”luottopakki” monessa mielessä: brändin valikoima tarjoaa ratkaisut lämmön- ja ääneneristykseen sekä palo- ja korroosiosuojaukseen kaikissa tuotannon, öljy- ja kaasu- sekä prosessiteollisuuden käyttökohteissa.

”Osaamista löytyy kryogeenisistä säiliöistä prosessiputkistoihin ja -säiliöihin, kuumiin kattiloihin ja laitteistoihin. Suomessa myös uudemmat ratkaisut, kuten biovoimalaitokset ja LNG-terminaalit, hyödyntävät meidän tuotettamme”, kuvailee Mielikäinen.

Esimerkiksi kattilat ja teolliset uunit ovat erittäin vaativia eristyskohteita, joissa ISOVER on omiaan. Mielikäinen kertoo, että ISOVER ULTIMATE U Tech on kehitetty eristämään tehokkaasti korkeissa lämpötiloissa – ja on siksi täydellinen valinta esimerkiksi kattiloiden seinien eristämiseen.

”U Tech -tuotevalikoimassa on kattilan seinien eristämiseen eri paksuisia ja suorituskyvyltään eri tasoisia verkkomattoja ja -levyjä.”

Mineraalivilla ULTIMATEN lisäksi tarjolla on perinteisempiä lasi- ja kivivillatuotteita ja myös solukumiratkaisuja.

Lisätietoja:
tekniset.isover.fi/
www.saint-gobain.fi

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 3/2024

enertec
mainos_1091

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »