Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio (Turvallisuus- ja valvontajärjestelmät)

Sähköiset näyttöpöytäkirjat osaksi kaapelinäyttöpalvelua

artikkelikuva: Sähköiset näyttöpöytäkirjat osaksi kaapelinäyttöpalvelua

Maanrakennustöiden yhteydessä kaivinkoneilla saatetaan katkaista monenlaisia tärkeitä kaapeleita. Jotta tällaiselta vältyttäisiin, urakoitsijoille ja suunnittelijoille on tarjolla maakaapelien näyttöpalveluja ja sijaintiselvityksiä. Tarvittaessa kaapelien reitit osoitetaan maanrakentajille paikan päällä.

KAAPELIEN SIJAINTIPALVELUT ovat lisääntymässä, koska ilmakaapeleita vaihdetaan nykyään usein maakaapeleiksi. Johtotieto Oy:llä on lähes 30 vuoden kokemus sekä sijaintiettä näyttöpalveluista.

"Sähköiset näyttöpöytäkirjat ovat yksi uusista palveluista, jonka Johtotieto Oy otti käyttöön alkukeväällä 2017", kertoo toimitusjohtaja Petri Nuutinen.

"Tällaisista sähköisistä asiakirjoista on konkreettista hyötyä, sillä niiden avulla kaapelien sijaintitietoja ja mahdollisia vastuukysymyksiä voidaan selvitellä entistä helpommin jälkeenpäinkin."

Aikaisempien käytäntöjen mukaan toimeksiannot kaapelinäytöistä on yleensä tilattu kaapelinäyttöyhtiöiltä sähköpostitse. Nykyään käytetään sähköisiä rajapintoja eri yhtiöiden toiminnanohjausjärjestelmien välillä.

"Sähköiset dokumentit ovat nykyaikaa, koska sähköisessä muodossa olevat pöytäkirjat toimivat esimerkiksi älypuhelimissa. Ne ovat myös yhteensopivia sähköisten toiminnanohjausjärjestelmien kanssa", Nuutinen perustelee.

Selkeä kokonaiskuva kaapelien sijanneista
Kun käytetään sähköisiä näyttöpöytäkirjoja, kaikki asiakirjat karttoineen ja sähköisine allekirjoituksineen saadaan samaan pakettiin ja digitaaliseen arkistoon.

"Silloin dokumentit löytyvät helposti aina tarvittaessa", korostaa Nuutinen.

"Lisäksi kaapelinäyttäjä ottaa kaapelinnäyttöpaikoilta ja mahdollisilta kaivualueilta havainnollisia valokuvia näytön aikana. Johtotieto arkistoi kuvadokumentit samaan sähköiseen kansioon karttojen ja näyttöpöytäkirjojen kanssa."

"Jos kaapelin osoitusmerkit maastossa ovat peittyneet esimerkiksi lumen alle, valokuvista näkee silti kaapelin todellisen paikan. Valokuvien ja muiden sähköisten dokumenttien ansiosta kohteesta saa selkeän kokonaiskuvan siitä, mitä kohteessa on tehty ja näytetty."

Mikäli kaapelivahinkoja kaikesta huolimatta tapahtuu ja vastuut on selvitettävä, valokuvista on hyötyä, kun korvauskysymyksistä neuvotellaan osapuolten välillä.

"Sähköiset asiakirjat tekevät kaapelinnäyttöpalvelusta entistäkin ammattimaisempaa toimintaa, toiminta on reaaliaikaista ja läpinäkyvää kaikkien osapuolten kesken", Nuutinen toteaa.

Myös kaapelien yhteisnäyttöpalvelu, joka on ollut jo muutaman vuoden osa Johtotieto Oy:n palvelukonseptia, on osoittautunut hyväksi ja kustannustehokkaaksi toimintatavaksi.

"Yhteisnäytöistä on saatu asiakkailta erittäin hyvää palautetta. Urakoitsijoille on hyötyä siitä, että sama kaapelinäyttäjä osoittaa kaikki yhteisnäyttöpalvelussamme olevien johdonomistajien kaapelit yhdellä kertaa. Silloin samalla paikalla ei tarvitse käydä esimerkiksi viitenä eri ajankohtana", muistuttaa Nuutinen.

"Lisäksi yhteisnäyttöpalvelussa on se hyvä puoli, ettei yksikään kaapeli jäisi vahingossa näyttämättä."

Lisätietoja: www.johtotietopankki.fi

Teksti: Merja Kihl ja Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »