mainos_1048

Energiatuotanto ja -jakelu

Sahala Works toimitti korkeapaine-esilämmittimet Kilpilahdelle

artikkelikuva: Sahala Works toimitti korkeapaine-esilämmittimet Kilpilahdelle

KILPILAHDEN VOIMALAITOS Oy (KPP) rakentaa uuden yhdistetyn lämpö- ja sähkövoimalan Nesteen ja Borealiksen tarpeisiin Porvoossa. Uuden voimalan höyryntuotantokapasiteetti on 450 megawattia ja sähköntuotannon 30 megawattia. Veolian operoiman laitoksen arvioidaan käynnistyvän vuonna 2018.

Uusi voimala täyttää kaikilta osiltaan uusimmat ympäristövaatimukset, kuten Euroopan komission teollisuuspäästödirektiivin (IED) säännökset ja sen odotetaan pienentävän hiilidioksidipäästöjä noin 20 prosenttia nykytilanteeseen verrattuna.

Sahala Works toimitti projektiin kolme korkeapaine-esilämmitintä ja yhden pienemmän lisälämmittimen. "Korkeapaineesilämmittimien toimitus tehtiin alkukesästä ja lisälämmitin odottaa vielä toimitusta", kertoo toimitusjohtaja Reijo Rintala elokuun alussa. Tilauksen kokonaisarvo on puolen miljoonan euron luokkaa ja se sisältää suunnittelun ja valmistuksen. Asennuksen hoitaa Kilpilahden voimalaitoksen pääurakoitsija, espanjalainen Tecnicas Reunidas.

Uusia tuulia
Rintalan mukaan projektin myötä on opeteltu uusia toimintatapoja, koska urakoitsija luonnollisesti on tahtonut, että asiat tehdään tietyllä tavalla. Näin esimerkiksi dokumentaatiossa on ollut sellaisia vaiheita, joita suomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ei esiinny.

"Kahden kulttuurin välillä toimiminen on ollut välillä haasteellista, mutta kaikesta on selvitty ja olemme oppineet paljon matkan varrella", Rintala kertoo.

Sahala Works on korkeapaine-esilämmittimien ykköstoimittaja koko Pohjolassa - ja merkittävä tekijä koko Euroopan tasolla. Yhtiön korkeapaine-esilämmittimet ovat U-putkityyppisiä, ja ne voidaan suunnitella toimimaan sekä vaaka- että pystyasennossa. Pystymallisen esilämmittimen vesikammiot voivat sijaita joko lämmittimen ylä- tai alaosassa. Esilämmitin on usein varustettu sisäisellä höyryn tulistuksen poistolla ja lauhteen jäähdyttimellä.

"Kilpilahden korkeapaine-esilämmittimissä ei sinänsä ole mitään erikoista, sillä me toimitamme vastaavia tuotteita vuosittain 10-20 eri projekteihin." Vuosien varrella Sahala Works on toimittanut noin 250 korkeapaine-esilämmitintä lähelle ja kauas.

"Viime vuonna toimitimme Puolaan yhtiömme historian kooltaan suurimmat korkeapaine-esilämmittimet", Rintala kertoo. Kotimaassa yritystä ovat viime aikoina työllistäneet mm. Naantalin uusi CHP-voimalaitos ja Olkiluodon modernisointiprojekti.

"Olkiluoto 1 ja 2 saivat kokonaan uudet korkeapaine-esilämmittimet", Rintala vahvistaa.

Koko paketti tarjolla
Rintalan mukaan voimalaitosten lämmön siirrossa olennaisia tekijöitä ovat jatkuvuus, tehokkuus ja luotettavuus - sekä riippumattomuus ulkoisten olosuhteiden vaihteluista. Sahala Worksin valikoimista löytyvät korkeapaine-esilämmittimien lisäksi mm. matalapaine-esilämmittimet, kaukolämmönsiirtimet, lauhduttimet, apulauhduttimet, syöttövesisäiliöt ja höyryakut.

Voimalaitosbisneksen tulevaisuuden osalta on vaikea sanoa mitään varmaa, sillä kentällä on jonkin verran epävarmuutta investorien keskuudessa. "Sähkön hinta on niin alhainen, että investointihaluja ei liikaa ole", Rintala toteaa. Myös palkittu ja hehkutettu CHP näyttäytyy paikoin kysymysmerkkinä - kuinka kauan sähkön ja lämmön yhteistuotanto vielä on voittokortti?

"CHP ei ehkä tulevaisuudessa ole yhtä kannattava veto kuin aiemmin", Rintala toteaa, mutta katsoo että esimerkiksi kaukolämmön käyttö maassamme tulee lisääntymään entisestään.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Sahala Works

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1091

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »