Energialähteet ja polttoaineet (Aurinkoenergia, Tuulivoima)
Energiamarkkinat (Energiakauppa)

Selvitys vihreiden investointien talousvaikutuksista: tuulivoima on Suomen talouskasvun suurin mahdollistaja

artikkelikuva: Selvitys vihreiden investointien talousvaikutuksista: tuulivoima on Suomen talouskasvun suurin mahdollistaja

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi selvityksen vihreän siirtymän investointien vaikutuksista Suomen kansantalouteen. Raportin mukaan Suomella on mahdollisuus merkittävään kansantaloudelliseen kasvuun, jos vain osakin hankkeista toteutuu. Suurimmat kansantaloudelliset vaikutukset syntyvät uusiutuvasta energiasta, tarkemmin tuulivoimasta. Suomen uusiutuvan energian tuotannon lisärakentamisen mahdollisuudet tulee turvata poliittisessa päätöksenteossa, sillä uusiutuva energia on paitsi merkittävä kasvutekijä myös muiden teollisten investointien mahdollistaja.

GAIAN / SWECON toteuttama selvitys kohdistuu EK:n teollisten investointien dataikkunan tämänhetkiseen sisältöön sillä oletuksella, että sen hankekannasta etenisi tuotantoon asti noin 20 prosenttia, mikä vastaa 58 miljardin euron investointeja. Tuulivoimainvestointien määrä on tästä reilu 26 miljardia euroa (44 %) ja aurinkovoimahankkeiden 2,1 miljardia (3 %). Hankkeiden vaikutukset on laskettu hankkeiden 30 vuoden oletetulla elinkaarella.

”Uusiutuvalla energialla on merkittävä mahdollistajan rooli Suomen vihreässä siirtymässä. EK:n raportti korostaa, että saadaksemme täyden kansantaloudellisen hyödyn vihreistä investoinneista, mahdollisimman moni hanke olisi hyvä saada toteutumaan. Tällä hetkellä tuulivoima voi tarjota Suomelle suuren määrän kilpailukykyistä ja puhdasta sähköä, joka on ratkaiseva edellytys sähköistyvälle teollisuudelle, kuten vedyntuotannolle ja muille jalostusinvestoinneille”, toteaa Suomen uusiutuvien edunvalvontajohtaja Matias Ollila.

Suomessa oli maatuulivoimahankkeita käynnissä keväällä 2024 yli 400 ja merituulivoimahankkeita 20, aurinkovoimahankkeita on käynnissä 80. Tuulivoimahankkeiden elinkaaren aikaiset talousvaikutukset ovat raportin suurimmat. Henkilötyövuosia maatuulivoima-, merituulivoima- ja aurinkovoimahankkeet synnyttävät elinkaarensa aikana 100 000 henkilötyövuoden edestä. Myös verotuotot, kuten kiinteistöverotulot, ovat merkittäviä. Kiinteistöveron Suomen malli toimiikin uusiutuvan energian keskeisimpänä kaavoittamisen kannusteena kunnille.

Vakaa investointiympäristö avainasemassa

Vaikka tuulivoiman potentiaali on Suomessa erityisen suurta, ovat monet hankkeet vielä varhaisessa vaiheessa ja niiden toteutuminen vaatii muun muassa sujuvaa lupaprosessia ja työvoiman saatavuuden varmistamista. Hallitusohjelmansa mukaisesti hallituksen pitääkin tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka eivät estä sähköntuotannon lisärakentamista.

Keskiössä ovat poliittiset päätökset, joiden pitää tässä hetkessä olla järkeviä ja niiden ei ainakaan tule vaarantaa Suomen luotettua investointiympäristöä esimerkiksi uusiutuvan energiaan kohdistuvalla lisäsääntelyllä.

”Ennakoitava investointiympäristö, sujuvat lupaprosessit ja siirtoverkkojen kapasiteetin sekä työvoiman riittävyys ovat kriittisiä uusiutuvan energian hankkeiden onnistumiselle. Hankkeiden sujuva toteutuminen varmistaa kilpailukykyisen energian saatavuuden, joka taas on edellytys teollisuuden investoinneille. Poliittisilla päätöksillä on ratkaiseva vaikutus siihen, kuinka hyvin Suomi pystyy hyödyntämään uusiutuvan energian potentiaalin osana vihreää siirtymää”, tiivistää Ollila.

Lähde: Suomen uusiutuvat ry

Kuvat: Pixabay

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 4/2024

enertec

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »