Energian tuotanto, jakelu ja varastointi
Käyttö ja kunnossapito
Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio (Kunnossapitojärjestelmät, Kyberturvallisuuspalvelut, Turvallisuus- ja valvontajärjestelmät)

Sähköasemat ja niiden toimintavarmuus suomessa

Modernisointi, suojaus ja laajennusmahdollisuudet

artikkelikuva: Sähköasemat ja niiden toimintavarmuus suomessa

Kuva: Pixabay


Sähköasemat ovat keskeinen osa Suomen sähköjärjestelmää, ja niiden toimintavarmuus on kriittistä niin teollisuuden, liikenteen kuin kotitalouksienkin sähköntoimitusten turvaamiseksi. Suomessa on käynnissä useita hankkeita, joilla pyritään parantamaan sähköasemien toimintavarmuutta, modernisoimaan niiden infrastruktuuria sekä laajentamaan kapasiteettia vastaamaan kasvavaa sähkön kysyntää. Tässä artikkelissa tarkastellaan sähköasemien nykytilaa, niiden modernisointia ja suojausta sekä tulevaisuuden laajennusmahdollisuuksia.

Sähköasemien rooli ja toimintavarmuus

Sähköasemat ovat sähköverkon solmukohtia, joissa sähkönsiirtoa valvotaan ja hallitaan. Ne mahdollistavat sähkön jakelun suurjänniteverkoista alempijänniteverkkoihin, jotka syöttävät sähköä suoraan kuluttajille ja teollisuudelle. Suomessa sähköasemat ovat yleensä hyvin ylläpidettyjä, mutta niiden toimintavarmuus on jatkuvan kehityksen kohteena, erityisesti ilmastonmuutoksen ja digitaalisten uhkien myötä.

Toimintavarmuuden kannalta keskeisiä tekijöitä ovat sähkön toimituskatkojen minimointi, nopea vianmääritys ja sähköaseman laitteistojen luotettavuus. Suomessa on pitkät perinteet korkealaatuisten sähköasemien ylläpidossa, mutta nykyinen ympäristö vaatii myös uusia ratkaisuja ja teknologioita.

Uusien teknologioiden hyödyntäminen

Sähköasemien modernisointi on keskeinen osa niiden toimintavarmuuden parantamista. Modernisointiin kuuluvat muun muassa uusien teknologioiden käyttöönotto, kuten älykkäät sähköverkot (smart grids), automaatiojärjestelmät ja uusiutuvan energian integrointi sähköverkkoon. Älykkäät sähköverkot mahdollistavat paremman tiedonkeruun ja analyysin sähköasemien toiminnasta, mikä puolestaan auttaa ennakoimaan vikoja ja optimoimaan huoltotoimenpiteitä.


Kuva: Pexels

Suomessa sähköasemia modernisoidaan laajamittaisesti. Esimerkiksi Fingrid, joka vastaa Suomen kantaverkosta, on investoinut merkittävästi sähköasemien automatisointiin ja digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoon. Tavoitteena on parantaa verkon tehokkuutta ja vähentää käyttökatkoksia. Lisäksi älykkäät verkot mahdollistavat paremman kyvyn integroida hajautettuja energiantuotantolähteitä, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa, osaksi sähköjärjestelmää.

Fyysiset- ja kyberuhat

Toinen tärkeä osa sähköasemien toimintavarmuuden parantamista on niiden suojaus. Sähköasemat ovat alttiita sekä fyysisille että digitaalisille uhille. Fyysisten uhkien, kuten myrskyjen, ilkivallan tai laitevikojen varalta, asemia suojataan vahvistamalla niiden rakennetta, parantamalla varautumissuunnitelmia ja käyttämällä varajärjestelmiä. Esimerkiksi Suomen kantaverkossa käytetään varavoimalaitoksia ja siirtoverkon redundantteja ratkaisuja, jotka takaavat sähkönjakelun myös häiriötilanteissa.

Kyberturvallisuus on noussut keskeiseksi huolenaiheeksi sähköasemien toiminnan kannalta. Digitaalisten ohjausjärjestelmien lisääntyessä sähköasemien haavoittuvuus kyberhyökkäyksille kasvaa. Suomessa onkin viime vuosina panostettu merkittävästi sähköverkkojen kyberturvallisuuden parantamiseen. Esimerkiksi valvontajärjestelmiä on päivitetty ja henkilöstön koulutusta on lisätty, jotta kyberuhkiin voidaan reagoida nopeasti ja tehokkaasti.

Vastauksena kasvavaan kysyntään

Sähkön kulutus Suomessa on jatkuvassa kasvussa, mikä asettaa paineita sähköasemien kapasiteetille. Erityisesti teollisuuden sähköntarpeen kasvu, sähköajoneuvojen yleistyminen ja datakeskusten lisääntyminen vaativat sähköasemilta yhä enemmän. Laajennusmahdollisuudet ovat siten keskeinen osa tulevaisuuden sähköinfrastruktuurin suunnittelua.

”Sähköasemat ovat alttiita sekä fyysisille että digitaalisille uhille.

Sähköasemien laajennukset voivat tarkoittaa joko olemassa olevien asemien kapasiteetin lisäämistä tai kokonaan uusien sähköasemien rakentamista. Esimerkiksi Fingrid on toteuttanut useita laajennusprojekteja eri puolilla Suomea varmistaakseen, että sähköverkko pystyy vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Näihin projekteihin kuuluu uusien sähköasemien rakentaminen, mutta myös nykyisten asemien päivittäminen suuremmille jännite- ja teholuokille.

Lisäksi uusiutuvan energian tuotannon lisääntyminen erityisesti tuulivoiman muodossa on tuonut tarpeen uusia sähköasemien liityntäpisteitä. Tämä on johtanut siihen, että sähköasemia on sijoitettava entistä lähemmäs tuotantolaitoksia, kuten tuulipuistoja, mikä vähentää siirtohäviöitä ja parantaa verkon vakautta.

Tulevaisuuden näkymät ja haasteet

Sähköasemien modernisointi, suojaus ja laajennus ovat välttämättömiä toimia Suomen sähköverkon toimintavarmuuden takaamiseksi. Tulevaisuudessa sähköasemien merkitys kasvaa entisestään, kun sähköverkon digitalisaatio etenee ja uusiutuvien energialähteiden osuus kasvaa. Sähköasemien on oltava joustavia ja kyettävä mukautumaan nopeasti muuttuviin tarpeisiin ja uhkakuviin.

”Sähköasemien modernisointi, suojaus ja laajennus ovat välttämättömiä

Haasteita kuitenkin riittää. Sähköasemien modernisointi ja laajennukset vaativat merkittäviä investointeja, ja samalla on varmistettava, että käytettävissä olevat teknologiat ovat riittävän kehittyneitä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Myös sääntely ja standardointi ovat keskeisessä roolissa, sillä niiden avulla voidaan varmistaa sähköasemien yhteensopivuus ja turvallisuus koko sähköverkossa.

Suomessa on kuitenkin hyvät lähtökohdat kohdata nämä haasteet. Pitkäjänteinen panostaminen infrastruktuurin kehittämiseen, vahva osaaminen sähköteknologiassa ja tiivis yhteistyö eri toimijoiden välillä luovat vankan pohjan sähköasemien toimintavarmuuden ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Näin Suomi voi varmistaa, että sen sähköjärjestelmä pysyy luotettavana ja kestävänä myös tulevaisuudessa.

Teksti: Petri Charpentier

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 4/2024

enertec

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »