mainos_1048

Käyttö ja kunnossapito (Kunnossapitopalvelut)

Oksien sahaaminen helikopterista on osa Carunan kunnossapitoa

artikkelikuva: Oksien sahaaminen helikopterista on osa Carunan kunnossapitoa

Sähkönjakelija Caruna sahasi helikopterin avulla puiden oksia sähkölinjojen varrelta Vihdin Otalammella maaliskuussa. Helikopterisahausten avulla poistettiin liian lähelle sähköjohtoa kasvaneiden puiden oksia, jotka saattavat aiheuttaa sähkökatkoja tuulenpuuskien aikana.

Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaan mukaan oksia sahataan sähkönjakelun luotettavuuden parantamiseksi. Hänen mukaansa helikopterisahauksella saadaan oksista ja osin puistakin johtuvien katkojen määriä vähennettyä huomattavasti.

“Helikopteriraivauksella saadaan sahattua oksat, jotka ovat sähkölinjan yläpuolella ja tuulen ja pakkasen vuoksi voivat tippua sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja. Maasta käsin sahaamalla päästään yleensä korkeintaan kymmenen metrin korkeuteen, kun puut voivat kasvaa 25 metrisiksi”, Palmumaa sanoo.

Kokonaisuudessaan sahattavan osuuden pituus oli noin 50 kilometriä.

“Oksien sahaukseen valmistettu saha on erikoinen, noin 7 metrin pituinen 9-teräinen sirkkeli, joka roikkuu helikopterista vajaan 20 metrin puomin päässä”, kertoo Palmumaa.

Käytetty kone oli MD Helicopters MD500, suhteellisen nostokykyinen turbiinimoottorinen kopterityyppi, jota myös Puolustusvoimat käyttää.

”Lentäjä on tehtävään erikseen koulutettu, koska sahauksessa pitää lentää todella lähellä sähköverkkoa”, Palmumaa lisää.

Helikopterisahauksen turvallisuusmääräyksissä linjataan, että helikopteriin on hyvä pitää työn aikana vähintään 90 metrin etäisyys. Sahauksen aikana putoavia oksia tulee varoa. Miehittämättömien ilma-alusten tai lennokkien käyttö työkohteen läheisyydessä on ehdottomasti kielletty.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Caruna

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »