Energiainfra ja uudet energiateknologiat
Energiatehokkuus ja energiansäästö
Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio (Energiatiedon hallinta, Kiinteistönpidon järjestelmät)
Valaistuksen parantaminen on helppo ilmastoteko ja säästökeino
KIINTEISTÖJEN ENERGIANKULUTUKSESTA valaistus haukkaa lämmityksen jälkeen suurimman osan ja kuntien sähkönkulutuksesta jopa kolmasosan. Valaistuksen parantaminen onkin erityisen helppo ja kustannustehokas energiansäästötoimenpide ja ilmastoteko kiinteistön omistajille ja taloyhtiöille.
Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan valaistuksen parantaminen on vaivaton toimenpide verrattuna moneen muuhun energiatehokkuutta parantavaan korjaushankkeeseen.
"Samalla valaistuksen laatukin yleensä paranee", Suur-Uski sanoo.
Eniten Motivasta kysellään valaistusinvestointien kustannuksista ja kannattavuudesta. Suur-Uskin mukaan valaistuksen parantaminen kannattaa moninaisten hyötyjen takia; uudistettu valaistus vaatii yleensä vähemmän huoltoa, valaistuksen laatu, turvallisuus ja käyttömukavuus paranevat ja energiankulutus ja siten myös päästöt vähenevät.
Jos kiinteistöstä löytyy jo ledit, seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää valaistuksen ohjaukseen.
"Ohjatulla valaistuksella parannetaan nimenomaan turvallisuutta ja saavutetaan säästöjä, kun valot ovat päällä vain silloin kun niitä tarvitaan", Päivi Suur-Uski muistuttaa.
Kustannuksia kannattaa vertailla huolellisesti - Motivan VALTTI-laskuri ajaa hankkijan etua
Tarjousten vertailu valaistusuudistuksen yhteydessä ei ole helppoa, sillä tarjoukset voivat vaihdella niin valaistuksen laatuominaisuuksien kuin erilaisten laskennassa käytettyjen taustatietojen ja lukujen osalta.
"Motivan tuottama VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri on tarkoitettu valaistushankinnan kokonaiskustannusten vertailuun, kun käytettävissä on tarjouksia tai alustavia hintatietoja valaistavan kohteen valaistusratkaisusta. Laskennassa huomioidaan muun muassa investointi-, energia-, huolto- ja kunnossapitokustannukset. Laskuri on kaikille avoimesti saatavilla Valaistustieto.fi -sivustolta ja se on kehitetty yhteistyössä ammattihankkijoiden ja valaistusalan asiantuntijoiden ja yritysten kanssa. Laskuri onkin sivuston haetuin ja käytetyin sisältö", Suur-Uski kertoo.
Motiva ja Kiinteistöliitto tekivät syksyllä 2018 taloyhtiöille kyselyn erilaisista energiatehokkuustoimenpiteistä. Alle puolet noin 200 vastaajasta ilmoitti, että taloyhtiössä on jo tehty parannuksia sisä- tai ulkovalaistukseen tai valaistuksen ohjaukseen.
"Näin ollen monesta taloyhtiöstä löytyy vielä vaivattomia keinoja energiansäästöön ja ilmastotekoihin. Helpoiten pääsee alkuun ehdottamalla seuraavan yhtiökokouksen asialistalle valaistuksen energiatehokkuuden parannusmahdollisuuksien selvittämistä", Suur-Uski kannustaa.
Lisätietoja: paivi.suur-uski@motiva.fi, www.valaistustieto.fi