mainos_1048

Energiatuotanto ja -jakelu (Kattilat ja kattilalaitokset)

Elektrodisähkökattilat avuksi uusiutuvan energian tuotanto- ja hintavaihteluissa

artikkelikuva: Elektrodisähkökattilat avuksi uusiutuvan energian tuotanto- ja hintavaihteluissa

Energiateknologian teollisuusasiakkaille innovatiivisia teknologisia ratkaisuja haastaviin kohteisiin tarjoava CT Industrial toi viime syksynä Suomen markkinoille kanadalaisen ACME Engineering Products Ltd:n kehittyneet elektrodisähkökattilat. Energiatehokkaita elektrodisähkökattiloita voidaan hyödyntää kannattavasti uusiutuvan energiantuotannon vaihteluissa.

CT Industrialin tarjoama tekniikka on alkujaan Sulzerin 1930-luvulla kehittämä, ja kanadalainen elektrodisähkökattilavalmistaja ACME Engineering Products Ltd on kehittänyt tekniikkaa eteenpäin. ACME on perustettu 1956 ja se on ollut elektrodisähkökattiloiden tuottajana alan keskeisiä toimijoita 1980-luvulta lähtien. CT Industrial valmistaa ja toimittaa nyt heidän tuotteitaan Euroopassa.

Ensimmäiset toimitussopimukset CT Industrial teki Adven Oy:n kanssa, joka toteuttaa 10 MW ja 12 MW elektrodikattilalaitokset. Toinen laitos valmistuu jo tämän vuoden aikana.

”Elektrodikattila vastaa tarpeisiimme ja sopii hyvin Advenin prosessi- ja laitoskokonaisuuteen. CTI:n tarjoama toimituskokonaisuus oli kilpailukykyinen ja heidän projektinhallinnan osaamisensa vaikutti myös valintaan”, kertoo Advenin projektipäällikkö Rauno Sahimaa.

CT Industrial Oy
”Elektrodisähkökattila on äärimmäisen taloudellinen, kun sähkön hinta on alhainen. Tuotettu halpa lämpö voidaan ajaa esimerkiksi lämpöakkuihin kalliissa hintapiikeissä hyödynnettäväksi”, CT Industrial Oy:n myyntijohtaja Timo Huusko toteaa

Koeteltua tekniikkaa huikealla hyötysuhteella

Tavallinen sähkökattila lämmittää veden vastuksilla, kun taas suurissa teollisissa elektrodisähkökattiloissa lämmöntuotanto perustuu veden sähkönjohtavuuteen. Sähkö hyödynnetään suoraan veden kautta, eli itse vesi toimii sähkövastuksena ja lämpenee veteen johdetun suurjännitteisen vaihtovirran vaikutuksesta.

”Menetelmän hyötysuhde on yli 99 prosenttia. Hukkaenergioita ei tule, vaan käytännössä kaikki sähköenergia tuodaan veteen lämpöä tuottamaan”, CT Industrial Oy:n Myyntijohtaja Timo Huusko kertoo.

CT Industrial toimii projekteissa päävastuullisena toimittajana ja tarjoaa toimituksia laitetoimituksesta aina avaimet käteen -laitosratkaisuihin asti.

ACME toimittaa kattiloihin teknologian, sähkökomponentit ja automaatiosuunnittelun sekä on asennusten ja käyttöönoton tukena. Kaikki muut laitteet kuten pumput ja lämmönvaihtimet tulevat eurooppalaisilta valmistajilta. CT Industrial tekee tarvittavat kokoonpanot ja asennukset sekä CE-merkitsee toimitukset.

"Elektrodisähkökattila on huomattavasti yksinkertaisempi kuin biokattila, ja sähkökattilan investointikustannukset ovat huomattavasti halvemmat.

Äärimmäisen taloudellinen ratkaisu

Huuskon mukaan sähkökattiloiden kysyntä ei ole aiemmin ollut kovin suurta Suomessa. Tähän on vaikuttanut muun muassa sähkön hinta ja verotukselliset syyt.

”Nyt ollaan siirtymässä vihreään energian- ja lämmöntuotantoon, ja elektrodikattila on yksi hyvä keino uusiutuvan energian hintavaihteluiden hyödyntämiseen ja tasaamiseen. Sähkökattila on äärimmäisen taloudellinen, kun sähkön hinta on alhainen. Tuotettu halpa lämpö voidaan ajaa esimerkiksi lämpöakkuihin kalliissa hintapiikeissä hyödynnettäväksi”, Huusko toteaa.

Nopean kuormanmuutoskyvyn vuoksi elektrodikattila soveltuu hyvin myös kuormahuippujen tasaamiseen sekä bio- ja fossiilipolttoaineita käyttävien kattiloiden varavoimaksi ongelmatilanteissa.

Elektrodisähkökattila on huomattavasti yksinkertaisempi kuin biokattila, ja sähkökattilan investointikustannukset ovat huomattavasti halvemmat. Asennus on yksinkertainen, ja itse laite on varsin yksinkertainen ja helppo käyttää. Sähkön hinnan ulkopuoliset kattilan operointikustannukset ovat myös alhaiset. Samoin huoltokustannukset, sillä kuluvia osia ei juuri ole.

Lisätietoja: cti.fi

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »