mainos_1048

Energiatuotanto ja -jakelu (Varavoimajärjestelmät ja -laitteet)

Oulun uuden yliopistollisen sairaalan varavoimajärjestelmän tehot nelinkertaistuvat

artikkelikuva: Oulun uuden yliopistollisen sairaalan varavoimajärjestelmän tehot nelinkertaistuvat

Varavoimajärjestelmän tehdaskoeajot (FAT-testit).


Oulun uuden yliopistollisen sairaalan varavoimakoneilla varmistetaan laajennuksen päätteeksi yhä useampia järjestelmiä. kW-setin toteuttama varavoimaratkaisu pitää sairaalan toiminnassa pitkänkin sähkökatkon aikana.

Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) laajenee uudisrakennus kerrallaan. OYS 2030 -hankkeen A- ja B-allianssi valmistuvat vuoden 2023 aikana, ja samalla kuuma sairaala saa turvakseen aikaisempaa selvästi kattavamman varavoimajärjestelmän. Varavoiman tarve on kasvanut lääketieteen kehittymisen vaatimusten rinnalla.

”Ennen varavoimalla varmistettiin pääsääntöisesti elämää ylläpitävät laitteet sekä kiinteistön ja eri järjestelmien turvatoiminnot. Nyt varavoima syöttää sähköä poikkeustilanteessa myös tietoliikenneverkoille, turvajärjestelmille ja viestintäyhteyksille sekä osin kuvantamisellekin”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sähkötekniikan huoltomestari Mika Joona.

”Myös monet tärkeät talotekniikkajärjestelmät, kuten ilmastointi, jäähdytys ja paineilma, on varmistettu varavoimalla”, lisää hyvinvointialueen sähkötekniikan projektipäällikkö Sauli Kurttila.

Sairaalan varavoimalta vaaditut tehot kasvavat nelinkertaisiksi noin 2 megawatista 8 megawattiin. Kurttilan mukaan sairaala pysyykin täysin toimintakunnossa myös pitkän sähkökatkon aikana.

”Ennen tavoitteena oli saada käynnissä olevat leikkaukset ja muut toimenpiteet loppuun varavoiman turvin. Nykyään sähkökatkon aikana voidaan aloittaa uusikin leikkaus ja myös kuvantaminen onnistuu.”

kW-set Oy
Varavoimakoneet asennettuna varavoimahuoneeseen.

Varavoima yhdistyy moniin talotekniikkajärjestelmiin

kW-set vastasi A- ja B-allianssin varavoimatoimituksesta osana Caverion Suomi Oy:n sähköurakkaa. Caverionin projektipäällikkö Tapio Hannuksella on kokemusta yhteistyöstä kW-setin kanssa jo Kainuun keskussairaalan varavoimakonetoimituksista.

”Nytkin henkilökemiamme toimivat todella hyvin. A- ja B-talon varavoimakoneurakka oli keskivertoa laajempi ja siksi myös vaativampi.”

kW-setin myyntipäällikkö Kaarlo Vallin mukaan tekniset reunaehdot ja rajapinnat sairaalan sähkö- ja LVI-järjestelmiin oli määritelty erinomaisesti Granlundin toteuttamassa varavoimasuunnitelmassa. Varavoimakoneet liittyvät moniin eri järjestelmiin mekaanisesti ja fyysisesti esimerkiksi pakoputkiston, sähkökaapelointien ja ilmanvaihtojärjestelmän kautta.

”Meidän oli helppo noudattaa hankinta-asiakirjaa ja suunnitella yksityiskohdat, kuten varavoimakoneen ohjausjärjestelmä ja varavoimakonehuoneen layout.”

kW-set Oy
Varavoimakoneiden varastosäiliö polttoaineelle.

Sähkönsaanti varmistetaan kahdennetuilla järjestelmillä

Uusi varavoimajärjestelmä poikkeaa aikaisemmasta muutenkin kuin tehojen puolesta. Nykyisen kantasairaalan varavoimajärjestelmän koneikot on keskitetty rakennusalueellisesti, mutta uuden sairaala-alueen varavoimakoneet ovat kytkettävissä niin, että A- ja B-rakennuksia voidaan syöttää jommankumman rakennuksen varavoimakoneikoista.

”Etuna on, ettei sairaala tule koskaan olemaan pimeänä edes varavoimakoneen ajon estävässä vikaantumistilanteessa”, Kurttila sanoo.

Myös varavoimakoneiden yhteiset ohjauslogiikat on kahdennettu. ”Mikäli yhteen ohjauslogiikkaan tulee ajon estävä vika, varavoimakonetta voidaan ajaa toisella”, Valli kertoo. Jokaisella neljällä koneella on oma ohjauskeskus ja päiväsäiliöiden lisäksi suuret varastosäiliöt. Ohjauskeskuksen suurimmasta näytöstä näkee yhdellä silmäyksellä koko järjestelmän tilanteen.

Varavoimajärjestelmä on kytketty yhteen UPS-järjestelmän kanssa. Se takaa katkeamattoman sähkönsaannin sitä tarvitseville laitteille siksi 15 sekunniksi, jonka varavoimakoneiden käynnistyminen kestää.

kW-set Oy
Ilmanvaihtojärjestelmä varavoimalle.

Varavoimakoneet testattiin perusteellisilla koeajoilla

Kaikille varavoimakoneille toteutettiin perusteelliset FAT-testit eli tehdaskoeajot kW-setin toimitiloissa Tuusulassa. Paikan päällä olivat hyvinvointialueen, Caverionin ja varavoimakokonaisuuden suunnitelleen Granlundin edustajat.

”Teimme varavoimakoneen generaattorille ja moottorille suorituskykytestit sairaalan todellista kuormaa vastaavalla keinokuormalla eli kuormitusvastuksilla”, Valli kertoo.

Hyvinvointialueen asiantuntijoilla on kova luottamus varavoimakoneiden laatuun. "Saimme selvästi markkinoiden parhaimpiin kuuluvat laitteet", Joona sanoo. Kokonaisuus onnistui ilman kompromisseja, ja toimitus sujui mallikkaasti kuljetuksia ja asennuksia myöten, vaikka koneet painavat kukin 11 000–12 000 kiloa.

kW-set Oy
Varavoimajärjestelmän ohjauskeskukset.

Varavoimajärjestelmän hiljaisuus yllätti

Sairaalaympäristössä varavoimakoneilta vaaditaan muutakin kuin toimintavarmuutta. Myös äänenvaimennukseen panostettiin, koska varavoimakoneiden pakoputket sijaitsevat katolla kansiparkin alueella ihan pääsisäänkäynnin vieressä.

”Olimme etukäteen vähän huolissamme lähiympäristölle aiheutuvista haitoista, mutta sellaisista ei voi edes puhua”, Kurttila sanoo tyytyväisenä.

Äänitasot ovat tavanomaista 75 desibeliä matalammat: 60 desibeliä.

”Olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten hiljaisia laitteet ovat.”

kW-set Oy
Varavoimakoneiden valvomohuone.

Varavoimakonetoimittaja vastaa huolto- ja elinkaaripalveluista

Varavoimaratkaisu suunniteltiin pitkälle elinkaarelle 30–40 vuoden päähän, koska varavoimalaitosten rakentaminen on jälkikäteen kallista. OYSille olikin tärkeää, että varavoimatoimittaja tarjoaa myös huoltopalvelut ja nopeaa apua poikkeustilanteissa.

”Saamme kW-setiltä meitä lähellä olevan huolto-organisaation, ja muut elinkaaripalvelut turvaavat käytön aikana esimerkiksi varaosien saatavuuden”, Joona sanoo.

kW-set vastaa myös varavoimakoneiden takuuajan määräaikaishuolloista.

Allianssin eri osapuolet ovat tyytyväisiä varavoimaratkaisun sisältöön, asennuksiin, käyttöönottoon ja koulutuksiin, jotka kaikki toteutuivat ajallaan.

”Suosittelen kW-setiä luotettavuuden ja koko järjestelmää koskevan asiantuntemuksen takia”, Hannus sanoo.

Myös Kurttilasta kW-set kuuluu Suomen parhaiden varavoima-asiantuntijoiden kärkikaartiin. Luottamus on projektin aikana vain vahvistunut. "Ongelmia ei ole ollut. Toimintakokeet ja vastaanottotarkastukset tehtiin perusteellisesti, ja kaikki mistä on sovittu, on myös pitänyt."

Seuraavaksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja kW-setin yhteistyö jatkuu C-allianssissa eli F-rakennuksen varavoimaurakassa. Se vastaa kokoluokaltaan A- ja B-allianssia.

Lisätietoja: www.kwset.fi

Varavoimakonetoimituksen sisältö

* Varavoimatoteutuksen suunnittelu, esim. ohjausjärjestelmät

* 4 kpl 1400 kVA:n varavoimakonetta

* Erikoisjäähdyttimet, joita ohjataan huonetermostaateilla

* Tuplaäänenvaimennus

* Päiväsäiliöt ja varastosäiliöt polttoaineelle

* Ohjauskeskukset

* Katkaisijakeskukset

* FAT-testit ja toimintakokeet

* Asennus, haalaustyöt ja käyttöönotto

* 3 vuoden takuuajan määräaikaishuollot

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »