mainos_1048

Ympäristöteknologia (Melun ja äänen torjunta)

Äänenvaimennin hillitsemään teollisuuslaitosten päästöjä

artikkelikuva: Äänenvaimennin hillitsemään teollisuuslaitosten päästöjä

Äänenvaimentimilla on yhä merkittävämpi rooli voimaloiden ja erilaisten teollisuuslaitosten äänenhallinnassa melurajoitusten tiukentuessa. Samaan pakettiin äänenvaimentimien kanssa voidaan lisätä savukaasun pesu. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että ”pesuyksikkö” pesee äänenvaimenninta, jolloin vaimentimen läpi virtaavasta savukaasusta saadaan erotettua sen sisältämiä haitallisia yhdisteitä. Eli savukaasujen pesu tapahtuu äänenvaimentimessa.

VUONNA 1974 perustettu Ilmastointi & Ohutlevy Oy on raisiolainen osaava ja kokenut yhteistyökumppani melunhallinnassa ja savukaasujen pesuongelmien ratkaisussa.

Voimalaitosten ja esimerkiksi prosessiteollisuuslaitosten kaasuturbiinien ilmanotosta ja lämmön talteenoton poistoilman ulospuhalluksesta tulee varsin voimakas ääni, jota joudutaan vaimentamaan erityisesti, kun laitoksen lähistöllä on asutusta. Ilmanotto tai -poistokanavointiin liitettävä äänenvaimennin ratkaisee meluongelman.

”Puhaltimesta johtuvia ääniä vaimennetaan ajamalla ilmaa eräänlaisista solista läpi ja imeytetään ääntä Dacronista tehtyihin vaimennuselementteihin. Korkeammissa lämpötiloissa käytetään lasikuitulankaa”, Ilmastointi & Ohutlevy Oy:n toimitusjohtaja Seppo Vainikka kertoo.

Materiaalit valittava tarkoin

Ilmastointi & Ohutlevy Oy suunnittelee ja valmistaa muun muassa lämmönvaihtimia, äänenvaimentimia, savukaasupesureita ja kanavistoja. Tuotteiden valmistusmateriaaleina ovat ruostumaton teräs, haponkestävä teräs, alumiini ja teräs. Tuotteita valmistetaan lämmön- ja kulutuksenkestävistä teräksistä sekä tarvittaessa myös vaativammista materiaaleista.

Samaan äänenvaimentimeen voidaan rakentaa pesujärjestelmä, jolloin saadaan äänenvaimentaja-savukaasupesuriyhdistelmä.

Pesu vaikuttaa äänenvaimentimen materiaalivalintoihin, eli äänenvaimentajan materiaalin pitää olla erikoisseostettua ruostumaton terästä, jotta se kestää kaasusta irtoavaa rikkiä ja rikkidioksidia, joita valuu äänenvaimentimen pohjalle pesuveden mukana.

Räätälöidyt tuotteet lähes 40 vuoden kokemuksella

”Meiltä saa räätälöidyt tuotteet ja lähes 40 vuotta pitkän kokemuksen äänenvaimentajien valmistajana. Pystymme toimittamaan joustavasti ja lyhyellä toimitusajalla asiakkaalle juuri sellaisen laitteiston kuin hän haluaa. Olemme kokonaistaloudellisesti kilpailukykyisiä”, Vainikka toteaa.

Ilmastointi ja Ohutlevy on toiminut jo usean vuosikymmenen ajan yhteistyökumppanina esimerkiksi paperi- ja selluteollisuuden toimittajille.

”Toimitamme myös kaasuturbiinien sisääntuloilmajärjestelmiä sekä kuumuutta kestäviä joustavia liittimiä voimalaitoksiin ja öljynjalostamoihin. Lisäksi toimimme myös yhteistyökumppanina useille savukaasupesurien toimittajille ja telakoille”, Vainikka kertoo.

Laivojen pakokaasu- ja rikkipesurijärjestelmissä käytetään samaa äänenvaimennusmenetelmää kuin prosessiteollisuudessa.

”Laivoihin laitetaan äänenvaimentajat myös savupiippuihin. Nämä äänenvaimentajat ovat omia tuotteitamme”, Vainikka kertoo.

Lisätietoja: ieto.fi

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »