Energiatuotanto ja -jakelu (Eristeet)

Eristämällä hiilijalanjälki alas

artikkelikuva: Eristämällä hiilijalanjälki alas

Teollisuudessa tiedostetaan tehokkaan eristyksen merkitys – mutta kehittämisen varaa on yhä.

Avainasiakaspäällikkö Juha Mielikäinen ISOVER-brändiä edustavasta Saint-Gobain Finland Oy:stä katsoo, että suomalaisessa teollisuudessa eristämiseen liittyvät asiat ovat jo varsin hyvin hallussa – mutta hiilineutraalisuuteen on toimialalla vielä paljon matkaa.

”Se on selvää, että kun energian hinta on viime aikoina noussut niin paljon, katse kääntyy niihin kohteisiin, mistä lisäsäästöjä on saavutettavissa. Eristäminen on tässä suhteessa investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin,” Mielikäinen toteaa.

”Esimerkiksi teollisuussäiliössä, jonka sisälämpötila on 100° C, jo ihan 200 mm peruseristys nykyaikaisella kotimaisella lasivillalla vähentää lämpöhäviötä 10-15 prosentilla, verrattuna perinteisiin ratkaisuihin.” Samalla voidaan todeta, että eristeen aiheuttama hiilijalanjälki vähintään puolittuu.

”Ja jos ajatellaan vaikkapa varastosäiliötä, jossa lämpötila on pidettävä tarkasti tietyissä raameissa, oikeanlainen eristys auttaa lämpötilan hallinnassa sekä pienentää lämpöhäviöitä, jolloin kustannuksetkaan eivät karkaa.”

Tutki kaikki vaihtoehdot

Tällä hetkellä tilanne on liian usein se, että teollisuuden eristepaksuudet ovat samanlaisia tai ohuempia kuin rakentamisessa, vaikka lämpötilaerot ovat huomattavasti suuremmat. Mielikäisen mukaan eristyskäytännöt ovat harvoin edes nykyhetken kustannustehokkaalla tasolla – puhumattakaan oikeasti kestävästä, energiatehokkaasta tasosta.

”Varsin usein valitaan se vanha ratkaisu ilman, että todella tutkitaan vaihtoehtoja.”

”Standardien (esimerkiksi ISO 12241 ja VDI 2055) avulla voidaan helposti laskea taloudelliset eristepaksuudet”, Mielikäinen huomauttaa.

”Jos nykyhetken korkeat lämpöhäviökulut vaihdetaan eristämisen korkeampiin investointi- ja kunnossapitokuluihin, 75 % koko eristämispotentiaalista voidaan hoitaa ilman lisäponnistuksia.”

kuva

Pois osaoptimoinnista

Mielikäinen uskoo, että teollisuuden energiatehokkuustalkoot ovat murroksessa: ”Yksittäisten koneiden ja laitteiden hiilijalanjälkien vertailusta siirrytään kokonaisvaltaisempaan näkymään, jossa eristämisellä on oma tärkeä roolinsa.”

Saint-Gobain on teollisuuden todellinen ”luottopakki”: yrityksen valikoima tarjoaa ratkaisut lämmön- ja ääneneristykseen sekä palo- ja korroosiosuojaukseen kaikissa tuotannon, öljy- ja kaasu- sekä prosessiteollisuuden käyttökohteissa.

”Meillä löytyy osaamista kryogeenisistä säiliöistä prosessiputkistoihin ja -säiliöihin, kuumiin kattiloihin ja laitteistoihin. ISOVER-eristeiden käyttölämpötila-alue on aina -200 asteesta +700 asteeseen”, Mielikäinen kertoo.

Eristyskohteena Eurooppa

Tehokkaat eristämisratkaisut puhuttavat myös kansainvälisesti. Esimerkiksi Ecofysin taannoisessa tutkimuksessa todetaan, että Euroopan teollisuuseristämisessä piilee valtava, yli 620 PJ:n energiansäästöpotentiaali. Vertailun vuoksi: viisitoista 500 MW:n hiilivoimalaa voitaisiin ajaa alas, mikäli eristämättömät kohteet eristettäisiin ja riittämättömät ja vaurioituneet eristeet vaihdettaisiin.

Ecofysin tutkimuksessa todetaan, että teollisuuseristäminen on paras käytettävissä oleva tekniikka, joka voisi auttaa EU28-maiden teollisuutta vähentämään kokonaisenergiankulutustaan neljä prosenttia. Eristysinvestoinnin takaisinmaksuaika on yleensä alle kaksi vuotta, joskus jopa alle vuoden.

tekniset.isover.fi

Teksti: Sami J. Anteroinen

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »