Energiainfra ja uudet energiateknologiat (Innovaatiot ja uudet energiateknologiat, Kaukolämpö, kaukojäähdytys)
Energiatehokkuus ja energiansäästö
Energiatuotanto ja -jakelu (Kaukolämpö)
Käyttö ja kunnossapito (Modernisointipalvelut)
Ympäristöteknologia

Höyryn paineenalennuksesta energiat hyötykäyttöön

artikkelikuva: Höyryn paineenalennuksesta energiat hyötykäyttöön

Suomen kaukolämpölaitoksissa ja prosessiteollisuudessa haaskataan paljon lämmöntuotannossa käytettävää höyrynpainetta, kun painetta alennetaan kaukolämpöverkkoon tai teolliseen prosessiin sopivaksi. Lämpölaitoksen hyötysuhdetta voidaan nyt parantaa valjastamalla höyrynpaineen sisältämä liike-energia sähköntuotannon palvelukseen kaksoisruuvirakenteeseen perustuvalla Genset-paisuntageneraattorilla.

Kaukolämpölaitoksen kattilalaitos tuottaa tyypillisesti 10–12 barin paineella höyryä, jolla kaukolämpövesi lämmitetään höyrylämmönvaihtimessa. Perinteisesti höyrynpaine alennetaan paineenalennusventtiilillä 3-4 barin paineeseen, jotta höyrynpaine on optimaalinen 120 °C kaukolämpöveden tuottamiseen.

South-West Supplyn edustamilla Heliex Powerin GenSet-höyrygeneraattoreilla voidaan höyryn paineenalennus toteuttaa ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti tuottamalla sähköä paineenalennuksesta. Täysin automatisoitu GenSet –turbiiniyksikkö on helposti asennettavissa ja käyttöönotettavissa.

South-West Supply Oy Ltd on suomalainen, kokonaisvaltainen lämmön talteenoton ja siirron erikoisasiantuntija, jonka ratkaisut skaalautuvat yksittäisistä laitetoimituksista laajoihin investointihankkeisiin. Yritys luo toimintavarmoja, vaivattomasti huollettavia ja kustannustehokkaita energiatalousratkaisuja eri teollisuuden ja tuotannon aloille Pohjoismaissa ja Baltiassa

Parempi hyötysuhde

”GenSet-höyrygeneraattori parantaa kaukolämpölaitoksen hyötysuhdetta. Parannuksen määrä riippuu kohteesta ja voimalaitoksesta tulevan höyryn paineesta”. South-West Supplyn toimitusjohtaja Juha Mäntynen toteaa.

Itse lämpölaitokseen ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Genset-höyryturbiini asennetaan paineenalennusventtiilin rinnalle tuottamaan sähköä muuten hukkaan menevällä höyrynpaineella. Pienetkin kaukolämpölaitokset saavat parannettua hyötysuhdettaan ja tuotettua sähköä, mitä ne eivät normaalisti tee.

”Vastaavia laitteita on ollut markkinoilla aikaisemminkin, mutta niissä ei pystytä muuttamaan lähtevän höyryn painetta portaattomasti, kuten GenSetissä voidaan tehdä. Esimerkiksi talvella laitteistoa voidaan ajaa korkeammalla höyrynpaineella ja kesällä pudottaa paine vaikka 1 barin absoluuttiseen ilmanpaineeseen. Eri ajotilanteita voidaan säätää aivan samoin kuin perinteisillä paineenalennusventtiileillä tehdään”, Mäntynen sanoo.

”Paineenalennuksen mekaaninen energia voidaan hyödyntää myös loppukäyttäjän prosessilaitoksessa, jolloin sähkö syntyy siellä loppukäyttäjän hyödyksi ympäristöystävällisellä tavalla tuotettuna.

kuva

Lyhyt takaisinmaksuaika

”Tyypillisen laiteinvestoinnin takaisinmaksuaika on maltillisella sähkön hinnalla laskettuna 2–4 vuotta. Olemme käyttäneet laskelmissa pörssisähkön keskihintaa 13 €/MWh. Nyt kun sähkön hinta on korkealla, Genset-höyrygeneraattori-investointi tulee entistäkin kannattavammaksi” Mäntynen sanoo.

Haastattelupäivänä pörssisähkön hinta oli korkeimmillaan noin 26 €/MWh ja hintojen ennustetaan pysyvän korkealla tänä talvena. Takaisinmaksuaika voi näin lyhentyä huomattavastikin oletuslaskelmien antamasta tuloksesta.

Trukilla tai kuormalavalla helposti liikuteltavissa oleva höyrygeneraattoripaketti on tehdasvalmis ja helposti tuotavissa asennuspaikalle – siihen tarvitsee vain liittää sähköt ja höyryputket. Asennukseen kuluu muutama päivästä viikkoon kohteesta riippuen.

Laitteesta on tarjolla seitsemän eri versiota teholuokissa 110–630 kW.

”Laitekohtainen investointikustannus on ollut luokkaa 300 000–800 000 euroa. Referenssejä on maailmalla paljon Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.”

Lisätietoja: www.swsupply.fi

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »