Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio

Kaukolämmön etäluenta LoRa verkolla

artikkelikuva: Kaukolämmön etäluenta LoRa verkolla

Kaustisen lämpö on toiminut vuodesta 1980 tuottaen biolämpöä pääosin alkuun kunnan omiin kiinteistöihin ja muutamaan omakoti- ja kerrostaloon. Vuonna 2015 havaittiin että asiakasmäärän kasvaessa ja mittaroinnin vanhetessa tarvittiin muutoksia. Samaan aikaan huomattiin, että henkilöstööntarvitaan operaattori, joka kykenee hoitamaan myös laitoksien sähköautomaatiohuoltoa.

Saadessani työn 2016 alussa taustallani oli taloautomaatiotietämys. Selvittelin sen hetkiset etäluentatavat, jotka rajoittuivat lähinnä mittaritoimittajien omiin M-Bus ratkaisuihin ja vaativat tukiasemaverkon rakennusta.

Aiemmin tutustuin Ip-verkkoon liitettyyn Oumaniin, josta kokeilin ratkaisua vanhojen mittareiden liittämisellä M-Bus muuntimilla. Muutama toimiva pilotti rakennettiin, mutta se oli monimutkaista ja hankalaa. Seuraava laitetoimittaja lupasi minkä laitteen vain LTE verkkoon. Teimme pilotin, joka osoittautui toimivaksi, mutta vielä oli joitakin ongelmia. 2018 löytyi uusi verkko SigFox, jota tutkittiin mutta tukiasemaa ei saatu. Tällöin löytyi LoRa-toimittaja Digita, joka lupasi toimittaa tukiaseman ja se saatiin 2019. Viimein mittaritoimittajilta alkoi löytyä laitteita, joissa ko. moduli on lisättävissä mittariin. Löytyi paikallinen tekijä Codetag Oy, joka suostui soveltamaan jo olemassa olevaa ohjelmistoa.

Kahdesta mittarintoimittajasta ensimmäisen aiemmat modbus- mittarit saatiin muutettua LoRa-modulilla luentakelpoisiksi. Samalla saatiin uuden mallisia valmiilla LoRa-modulilla olevia mittareita. Seuraavana oli vuorossa vanhempien mittareiden päivitys. Saint-Gobainin Anneli Kuusistolta olin ostanut aiempia mittareita ja kuulin, että heidän vanhempaankin mittarikalustoonsa saa modulin, joka lähettää LoRa-verkossa. Niinpä sain testiin modulin, joka toimii odotetusti. Nyt ollaan tilaamassa kaikkiin Sharky 775 mittareihin LoRa-modulit.

Teksti: Matti Kojo / Kaustisen lämpö Oy
Kuva:Saint-Gobain PAM

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »