mainos_1048

Energiainfra ja uudet energiateknologiat
Energialähteet ja polttoaineet
Tuulivoima

Tuulivoimaa paikallisen yhteisön ehdoilla

artikkelikuva: Tuulivoimaa paikallisen yhteisön ehdoilla

VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy kehittää, rakentaa ja operoi tuulipuistoja kokonaisvaltaisella otteella. Oululainen VSB luottaa kaikessa toiminnassaan avoimen vuoropuhelun ja toimivan yhteistyön voimaan.

VSB:n Suomen toimitusjohtaja Seppo Tallgren toteaa, että kokonaisvaltainen toimintatapa on yritykselle luonteva tapa toimia.

”Olemme mukana hankkeen koko elämänkaaressa ja hoidamme koko ketjun alusta loppuun”, kuvailee Tallgren, jolla on reilun vuosikymmenen kokemus tuulivoima-alalta.

Tuulivoiman mahdollisuuksiin Tallgren uskoo rajusti ja VSB:n tavoitteena onkin rakentaa maahan 1 500 megawatin edestä tuulivoimaa tällä vuosikymmenellä. ”Tuulivoima on tutkitusti edullisin tapa rakentaa uutta energiatuotantoa. Uusiutuvana energiamuotona tuulivoima edistää Suomen ja EU-tason ilmastotavoitteita kaikkein tehokkaimmin”, hän toteaa.

”Vaikka tuulivoimaa on luvitettu ja rakennettu tähän mennessä paljon, sitä tullaan jatkossa rakentamaan vielä laajemmin”, Tallgren ennustaa ja lisää, että monissa kunnissa on herätty miettimään tuulivoimahankkeiden tuomia mahdollisuuksia aivan uudella tavalla.

Tuulivoima innostaa kuntia

Tuulivoimahankkeet tuovat sellaista taloudellista toimeliaisuutta, jota kuntapäättäjät peräänkuuluttavat – ja toki myös huomattavan verokertymän.

Suomen tuulivoimaloista tilitettiin yksistään kiinteistöveroa kunnille yli 15 miljoonaa euroa vuonna 2020. Pohjois-Pohjanmaa pitää edelleen paikkansa Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana ja maakunnassa sijaitsevat kunnat saivat viime vuonna yhteensä lähes kuuden miljoonan euron kiinteistöverotulot tuulivoimaloistaan.

Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaan investoidaan jo kaksi kertaa Pyhäjoen ydinvoimalan verran. Hankealueet ovat kasvussa myös muissa maakunnissa.

Ensimmäinen hanke nousee Kalajoelle

Vuonna 2016 perustettu VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy on löytänyt hyvin paikkansa markkinoilla ja sillä on takanaan kansainvälisen emoyhtiön tuki.VSB-konserni on pystyttänyt tähän mennessä 655 tuulivoimalaa, joista suurimman osa Keski-Eurooppaan. VSB Suomen ensimmäinen tuulivoimala nousee Kalajoen Juurakkoon, tietenkin Pohjois-Pohjanmaalle.

Juurakon tuulipuisto koostuu seitsemästä Nordex N163-tyypin tuulivoimalasta. Yksittäisen voimalan teho on 5,7 megawattia ja napakorkeus 148 metriä.

”Tällä hetkellä maanrakennustyöt ovat käynnissä kohteessa”, kertoo kesäkuun alussa haastateltu Tallgren.

Sähköntuotanto alkaa reilun vuoden päästä

Maanrakennusta seuraa muuntamon rakentaminen ja kaapelointi. Itse tuulivoimalat saapuvat Raahen satamaan, josta ne kuljetaan tuulipuistoon keväällä 2022. Voimaloita ryhdytään pystyttämään saman tien toukokuussa, ja ne otetaan käyttöön portaittain siten, että valmiin puiston sähköntuotanto alkaa syksyllä 2022.

”Käytämme hankkeessa viimeisintä teknologiaa ja rakentamisen toteuttavat pääosin paikalliset urakoitsijat”, toteaa Tallgren.

Tuulipuistoalueilla paranevat tiestöt tuovat etuja maanomistajille, eikä Juurakko muodosta poikkeusta tässä suhteessa. Olemassa olevia teitä kunnostetaan 6,5 kilometrin matkalta, ja uutta tietä rakennetaan kolmisen kilometriä.

kuva

Markkinaehtoinen toteutus muutti pelin hengen

Alkuperäinen idea Juurakon tuulipuistohankkeesta on jo liki 10 vuoden takaa, kun paikalliset maanomistajat alkoivat pohtia tuulivoiman mahdollisuutta. Tallgrenille hanke on varsin tuttu, sillä hän on ollut kehittämässä sitä alusta asti. Hanke on siirtynyt VSB:n omistukseen 2016, minkä jälkeen sitä on jatkokehitetty moderneille voimaloille sopivaksi. Projektin alussa vuonna 2012 puhuttiin teholtaan hieman yli 3 megawatin voimaloista, kun nyt toteutuvissa voimaloissa sähköntuotanto on kaksinkertainen.

Suurempi muutos lienee kuitenkin se, että tuulivoiman rakentaminen on tuona aikana muuttunut markkinaehtoiseksi.

”Markkinaehtoisuus on muuttanut pelikenttää huomattavasti”, toteaa Tallgren. Hänen mukaansa Juurakon tuulipuisto on myös hyvä esimerkki siitä, ettei investointipäätös välttämättä enää edellytä etukäteen tehtyä pitkää sähkönostosopimusta.

”Tässä kohtaa tarvitaan kuitenkin uutta ajattelutapaa rahoittajilta ja hankekehittäjiltä”, Tallgren pohtii.

Seuraavana Oulainen ja Haapavesi

Juurakon lisäksi VSB Suomella on etenemässä toteutukseen tuulivoimahankkeet Oulaisten Karahkassa (150 MW) ja Haapaveden Puutionsaaressa (300 MW). Molempien kaupunkien valtuustot hyväksyivät kaavat alkuvuodesta.

Haapaveden vt. kaupunginjohtaja Kimmo Hinno kertoo, että Haapavedellä on meneillään neljä eri tuulivoimahanketta, joista suurimman tuulivoimapuiston toteuttajana on VSB. Hinno myöntää, että aina kun valmistelussa on useita puistoja samaan aikaan, herättää se monenlaisia tuntemuksia kuntalaisissa.

”Kuntalaisilla on herännyt paljon kysymyksiä ja joskus heillä on hieman virheellistäkin tietoa liittyen tuulivoimaan. VSB on läpi kaavoitusprosessin avoimesti vastannut kuntalaisille heidän huoliinsa”, Hinno kertoo.

”Kunnan kannalta on miellyttävää työskennellä toimijan kanssa, jonka tavoitteena on avoimen, oikean ja ajanmukaisen tiedon avulla saada kuntalaisille positiivinen lähestymiskulma tuulivoimaan”, hän lisää.

Seppo Tallgren toteaa, että VSB haluaa panostaa juuri avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja paikallisen yhteisön osallistamiseen. ”Me haluamme toimia vastuullisesti myös tiedotusasioissa. Kun viestintä sujuu joka suuntaan, myös hanke rullaa eteenpäin paremmin.”

VSB:n kasvolliseen tapaan toimia kuuluu esimerkiksi tavata kaikki maanomistajat henkilökohtaisesti. ”Siitä olemme saaneet paljon hyvää palautetta”, Tallgren kertoo.

Kunnianhimoiset hankkeet, isot maa-alueet

Tallgrenin mukaan hankepuolella on nyt sähköinen tunnelma, kun tuulivoima on päässyt todella hyvin vauhtiin.

”Hankealueitten kasvaessa myös kuntien kannalta on tärkeää, että toteuttajat ovat vakaita ja luotettavia”, hän arvioi.

Tallgrenin mukaan onnistuneen hankekehityksen edellytyksenä on olla lähellä sidosryhmiä ja osana yhteisöä.

”Tämä vaatimus vielä korostuu uusiutuvan energian alalla, jossa paikalliset olot voivat vaihdella suurestikin”, hän toteaa.

Tiimissä monipuolista osaamista

VSB:n paikallinen asiantuntijatiimi tuntee oikeus-, rahoitus- ja hallintokysymykset hyvin, hallitsee vaativat lupaprosessit ja tuntee kunnallispolitiikan – kaikki tuiki tärkeitä osaamisalueita tuulivoimaprojekteissa.

”Me tiedämme, minkälaista alueellista keskustelua aiheesta käydään, tunnistamme aluekohtaiset erityispiirteet ja otamme ne tiedottamisessa huomioon”, summaa Tallgren.

VSB:n tiimiin kuuluu tällä hetkellä 13 ammattilaista – mutta lisää tarvitaan koko ajan.

”Tavoitteemme on tarjota alan parasta osaamista hyvien asiantuntijoidemme avulla. Henkilöstön hyvinvointiin ja yhteishenkeen panostaminen on tuonut meille vahvoja osaajia. Toivon, että tämä tekee meistä myös tavoiteltavan työnantajan”, toteaa Tallgren.

”Nyt ja jatkossa keskitymme siihen, että meillä on tarjota alan paras osaaminen sidosryhmille.”

VSB-konserni

- tuuli- ja aurinkopuistojen kehittäjä, rakentaja ja operaattori
- kansainvälinen verkosto 12 eri maassa
- perustettu 1996
- pystyttänyt 655 tuulivoimalaa
- yli 400 työntekijää
- pääomistaja Partners Group huhtikuusta 2020 lähtien
- Suomen tytäryhtiö perustettu 2016
- VSB Suomella työntekijöitä 13

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Joona Mäki/ Huuru Media

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1091

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »