mainos_1048

Energialähteet ja polttoaineet
Energiamarkkinat
Suunnittelu- ja konsulttipalvelut (Energiatiedon hallinta, Konsultointipalvelut, tekniset asiantuntijapalvelut, Projektinhallintapalvelut)
Tuulivoima

Vastuullisesti vihreää

Puhuri Oy kehittää, rakentaa, operoi ja omistaa tuulipuistoja, jotka tekevät ympäristöystävällistä sähköä kunnille ja kaupungeille

artikkelikuva: Vastuullisesti vihreää

Tuulipuistoja nousee nyt ennennäkemättömällä tahdilla ympäri Suomea – ja yksi alan eturivin toimijoista on Puhuri Oy. Omistukseltaan 100% suomalainen yhtiö ensin kehittää ja rakentaa tuulipuistot ja puistojen valmistuttua tuottaa omistajilleen sähköä Mankala-periaatteen mukaisesti. Puhuri Oy:n omistavat Katternö-ryhmä, Suomen Voima Oy, Valkeakosken Energia Oy ja Ålands Elandelslag.

Puhurin hankekehityspäällikkö Harri Ruopsa kertoo, että yrityksen tavoitteena on olla valtakunnallisesti merkittävä tuulivoimayhtiö, joka tuottaa ympäristöystävällistä sähköä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Haapavedeltä ponnistavan yhtiön kuningasajatuksena on rakentaa tuulivoimaa tuulisille, mutta ympäristön ja ihmisten kannalta järkeville paikoille.

”Hiilineutraalisuuteen tähtäävät tavoitteet ovat niin kovia, että tuulivoiman huomattava lisäys on selvä asia Suomessa. Samalla teknologia on kehittynyt siten, että tuulivoimapuistot voidaan toteuttaa markkinaehtoisesti”, Ruopsa toteaa.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan Suomella on tuulivoimapotentiaalia ainakin 30 TWh vuotuiseen tuulivoimatuotantoon vuonna 2030, mikäli tuulivoimarakentaminen pääsee etenemään ilman ihmeempiä esteitä ja hidasteita.

Säkäkorkeus 300 metriin uusissa hankkeissa

Kehityksen kehittyessä ”tip height” eli roottorin siiven huippukorkeus on siirtymässä TH300-luokkaan, jolloin siiven kärki on yläasennossaan 300 metrin korkeudella maasta.

”Nyt luvitetaan näitä TH300-projekteja ja me haluamme toteuttaa tulevat hankkeemme tällä samalla konseptilla.”

Huipputeknologian ja osaamisen lisäksi yrityksen yhtenä vahvuutena on se, että tuulivoiman koko ketju pidetään omissa, asiantuntevissa käsissä. Yritys kehittää tuulivoimahanketta alusta asti, hoitaa kaavoituksen ja YVA:n kuntoon, rakentaa itse voimalat ja sen jälkeen operoi niitä omistajan varmalla kädellä.

”Tässä työssä meillä on apuna meidän yhteistyöverkostomme, joka on käynyt läpi erittäin tiukan seulan”, Ruopsa lisää.

Omistajuus vakaalla pohjalla

Ehdoton vahvuus on tietysti sekin, että omistajakunnassa on myös kuntien ja kaupunkien omistamia energiayhtiöitä, jotka tarvitsevat sähköä omien yhteisöjensä arjen pyörittämiseen.

”Pitkäaikainen, vakaa omistajuus on ehdottomasti hyvä asia kokonaiskuvaa ajatellen”, toteaa Ruopsa.

”Me olemme myös vastuullinen ja kasvollinen omistaja, joka tulee paikan päälle sinne, missä hanketta kulloinkin kehitetään”, hän lupaa.

Vuonna 2010 perustetulla yhtiöllä on tällä hetkellä tuulivoimahankkeita kehitteillä useamman sadan megawatin edestä. Raaheen Kopsan kylään on valmistunut 17 tuulivoimalaa käsittävä 54 MW:n tuulipuisto ja Pyhänkoskelle neljän tuulivoimalan tuulipuisto sekä Merijärvelle kuuden voimalan puisto, kertoo Ruopsa.

”Puhurin hallinnoimien tuulipuistojen kokonaisteho on tällä hetkellä 68 megawattia.”

kuva

Ajolistalla seuraavana: Keso ja Kaukanen

Maaliskuussa 2021 Puhuri teki investointipäätöksen Keson ja Kaukasen tuulipuistojen rakentamisesta. Haapaveden kaupungissa sijaitsevaan Kesoon nousee seitsemän ja Kannuksen kaupungin alueelle rakennettavaan Kaukasen tuulipuistoon nousee kahdeksan tuulivoimalaa. Investointien arvo on runsaat 100 M€.

Keson hankkeen uskotaan soveltuvan erinomaisesti tuulivoimatuotantoon mm. sijaintinsa, vähäisen asutuksen ja voimalinjojen läheisyyden vuoksi. Lisäksi hanke sijaitsee osin Puhurin omistamilla mailla.

Hanke tullaan rakentamaan vuonna 2020 voimaan tulleen kaavan ja suunnitelmien mukaisesti. ”Alueelle tulevat tuulivoimalat ovat 247 m korkeita ja niiden roottorin halkaisija on 162 metriä”, taustoittaa Ruopsa.

Ruopsan mukaan toisen hankkeen – eli Kaukasen – kaava on ollut valmiina jo useamman vuoden, mutta hanke tuli investointikypsäksi vasta nyt.

”Kaukaseen tulevat tuulivoimalat ovat samat kuin Kesossa, mutta kaavamääräyksistä johtuen hieman matalampia”, hän kertoo.

Sekä Keson että Kaukasen tuulipuistot omistaa Puhurin täysin omistama tytäryhtiö Tuulikaarron Voima Oy. Molempien puistojen odotetaan olevan tuotannossa vuoden 2023 alussa.

Loppusuoralla Hankila ja Parha

Parhaillaan rakennetaan Haapavedellä Hankilan kahdeksan voimalan puistoa sekä Pyhäjoella Parhan kymmenen voimalan puistoa. ”Nämä puistot tuottavat vihreää energiaa valtakunnan verkkoon tämän vuoden lopulla”, Ruopsa toteaa.

”Puhuri-perhe” on puuhakkaana muutenkin. Puhurin tytäryhtiö Vetelin Tuulivoima Oy kehittää tuulivoimahanketta Vetelissä ja Puhurin sisaryhtiöt Suhangon Tuulivoima Oy, Piipsan Tuulivoima Oy, Yhteistuuli Oy sekä jo mainittu tytäryhtiö Tuulikaarron Voima Oy kehittävät hankkeita Etelä-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla.

Puhuri Oy:lla on tuulipuistojen rakentamiseksi käynnissä YVA- ja osayleiskaavamenettelyjä Pyhäjärvellä, Raahessa ja Pyhäjoella sekä Lapissa. Lisäksi useita hankkeita on esiselvitysvaiheessa eri puolilla Suomea.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Timo Annola, Puhuri Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec
mainos_1091

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »