mainos_1048

Energialähteet ja polttoaineet
Tuulivoima

Suomen tuottavimmat tuulivoimalat tuottivat lähes 50 % hyötysuhteella

artikkelikuva: Suomen tuottavimmat tuulivoimalat tuottivat lähes 50 % hyötysuhteella

Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden hyötysuhde on ollut viime vuodet kasvussa, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n keräämistä tilastoista. Vuonna 2019 Suomen tuulivoimaloiden keskimääräinen hyötysuhde oli 33 prosenttia. Paras tuulivoimapuisto tuotti sähköä kuitenkin lähes 50 prosentin hyötysuhteella.

SUOMEN TUULIVOIMALOIDEN hyötysuhde on noussut VTT:n tilastojen mukaan hitaasti mutta varmasti viimeisten vuosien aikana. Vuosien 2011–2018 välillä Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden keskimääräinen hyötysuhde vuonna 2019 oli 33 prosenttia. Viime vuonna parhaiten tuottaneen tuulipuiston hyötysuhde nousi peräti 47 prosenttiin. Suomen viisi parasta tuulipuistoa tuottivat sähköä 4 –47 prosentin hyötysuhteella.

Luvut ovat hyviä, etenkin kun ottaa huomioon sen, että viime vuosi oli tuulisuudeltaan ajoittain keskimääräistä heikompi. Uusimmat, eli vuonna 2019 valmistuneet tuulivoimalat, näkyvät vasta vuoden 2020 tilastoissa, sillä suurin osa niistä otettiin käyttöön vasta vuoden loppupuolella. Teknologisen kehityksen myötä uusin voimalakanta on lähtökohtaisesti aina entistä tehokkaampaa ja siksi se tyypillisesti nostaa keskimääräistä hyötysuhdetta”, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomen tuulivoimalat ovat hyötysuhteeltaan Euroopan parhaimmistoa. Euroopan tuulivoimaloiden hyötysuhde oli viime vuonna keskimäärin 26 prosenttia. Ero Suomen ja koko Euroopan tuulivoimaloiden hyötysuhteissa selittyy ainakin osittain sillä, että tuulivoimarakentaminen on aloitettu Suomessa muuta Eurooppaa myöhemmin ja voimalakantamme on keskimääräistä uudempaa.

Tuulivoimateknologian kehitys on yksi voimaloiden hyötysuhteen kasvuun voimakkaimmin vaikuttavia tekijöitä – mitä korkeammat tornit ja pidemmät lavat, sitä parempi hyötysuhde on etenkin metsäisillä alueilla. Lisäksi Suomi, ja Pohjoismaat ylipäänsä, ovat parempituulista aluetta kuin monet tuulivoimatuotantoalueet Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Lähde: Suomen tuulivoimayhdistys ry

Lisätietoja: wwww.tuulivoimayhdistys.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »