mainos_1048

Energian tuotanto, jakelu ja varastointi (Akkuvoimalaitokset, akkuvarastot, Aurinkovoimalat)
Energiatehokkuus ja energiansäästö

Suomen suurimman aurinkovoimalan yhteyteen 1 MW/MWh energiavarasto

artikkelikuva: Suomen suurimman aurinkovoimalan yhteyteen 1 MW/MWh energiavarasto

Alfen B.V:n ja Alfen Elkamo Oy:n toimittamat 1MW/1MWh TheBattery-energiavarasto ja ELMO-muuntamo on asennettu Suomen suurimman aurinkovoimalan rinnalle Nurmoon Atrian tehtaiden yhteyteen. Energiavarasto ja siihen liittyvä muuntamo ovat osa älykästä tehdasverkkoa, joka mahdollistaa energian säästön ja kysyntäjoustopalveluiden tuottamisen sekä aurinkosähköpuiston uusiutuvan energian tuotannon ja kulutuksen tasapainotuksen.

Hanke ja sen palvelukonsepti on Suomessa ainutlaatuinen ja ensimmäinen tämän kokoluokan uusiutuvaa energiaa lisäävä ja energiantehokkuutta parantava hanke teollisessa ympäristössä. Kokonaisratkaisuna toteutettu toimitus parantaa tehtaan sähkön laatua sekä tasapainottaa Suomen sähköjärjestelmän kysynnän ja tarjonnan vaihteluita.

Hanke toteutettiin Työ- ja elinkeinoministeriön tukemana energiakärkihankkeena. Aurinkovoimalan toimittanut Solarigo Systems Oy ja Atria Suomi Oy perustivat yhteisyrityksen Nurmon Aurinko Oy:n, joka on toiminut hankkeessa investoijana ja toimittaa pitkäaikaisella palvelusopimuksella aurinkosähköä ja -palveluja Atrialle.

Alfenin TheBattery-energiavarasto toimii hankkeen pilottilaitteistona, jolla testataan energiavaraston käyttöä Suomen kantaverkon ja aurinkovoimalan tukena.

Kansainvälinen Alfen-konserni kehittää ratkaisuja älykkääseen sähköverkkoon, energian varastointiratkaisuihin ja sähköajoneuvojen latausjärjestelmiin uusiutuvan sähköenergian maailmassa. Suomessa toimiva Alfen Elkamo on osa Alfen-konsernia.

Testiympäristö energiavaraston kaupalliselle hyödyntämiselle

”Energiavarasto toimii tavallaan testiympäristönä aurinkoenergian varastoimiselle sekä muille akun mahdollistamille palveluille. Nurmon tapauksessa energiavaraston pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin toimia Fingridin FCR-N käyttöreservimarkkinalla”, projektipäällikkö Ville Vairinen Solarigolta kertoo.

Energiavarasto parantaa kantaverkon taajuuskäyttäytymistä. Taajuuden noustessa tai laskiessa sähkövarasto pyrkii tasaamaan ilmiötä. Näin paikallisen sähköverkon tila paranee.

”Tähän hankkeeseen 1MW/1MWh energiavarasto sopi hyvin, koska vieressä on samankokoinen aurinkovoimala. Investointipäätös tehtiin kesällä 2019 ja sähkövarasto otettiin käyttöön talvella”, Vairinen toteaa.

kuva

Lähtökohtaisesti aurinkovoimalalla pystytään lataamaan energiavarastoa, jos loppukäyttäjä ei jonakin ajankohtana pysty käyttämään kaikkea aurinkovoimalan tuottamaa sähköä. Atrian osalta tällaisia hetkiä ei todennäköisesti tule, koska tehtaan sähköntarve on niin suuri.

”Pystymme kuitenkin tässä kohteessa testaamaan energiavaraston käyttöä aurinkovoimalan tukena. Muita käyttökohteita energiavarastolle voi olla esimerkiksi sähkökatkojen paikkaus UPS-järjestelmän tavoin”, Vairinen toteaa.

Toisiaan täydentävää yhteistyötä

”Alfen ja Alfen Elkamo ovat meille uusia kumppaneita. Sähkövarastoon liittyvät keskustelut kävimme suoraan emoyhtiö Alfenin kanssa. Tytäryhtiö Alfen Elkamo tuli mukaan, kun laitteisto tuli Suomeen, ja energiavaraston sekä siihen liittyvän muuntamon asentaminen alkoi”, Vairinen kertoo.

”Olemme tässä projektissa oppineet paljon Alfenilta energiavarastoista. Alfen Elkamo on tuonut mukaan keskijännitepuolen osaamisen. Heidän osaamisensa on täydentänyt hyvin meidän osaamistamme. Yhteistyö Alfen-konsernin kanssa on toiminut hyvin ja tulemme varmasti jatkamaan yhteistyötä heidän kanssaan. Energiavarastot ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä sähköverkon toiminnan kannalta ja aiomme olla mukana jatkossakin kehittämässä näiden pohjalta erilaisia palvelumalleja”, Vairinen toteaa.

”Olemme innoissamme yhteistyöstä Solarigon kanssa. Aurinkojärjestelmien asiantuntijana he ovat meille ihanteellinen kumppani uusiutuvan energian tuotantoon soveltuvien älykkäiden sähköverkkojen ratkaisuissa. Yhteistyömme katsoo tulevaisuuteen, jossa kasvavassa määrin tullaan käyttämään uusiutuvaa energiaa muun muassa sähköajoneuvojen kasvun myötä”, sanoo Alfen Elkamon myyntijohtaja Bjarne Nordlund.

Lisätietoja:www.alfenelkamo.fi/fi

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 2/2024

enertec

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »