mainos_1046

Energiatuotanto ja -jakelu (Kaasuturbiinit)
Käyttö ja kunnossapito (Voiteluhuolto)

Oikea kaasumoottoriöljy voi tuplata öljynvaihtovälin!

artikkelikuva: Oikea kaasumoottoriöljy voi tuplata öljynvaihtovälin!

Biokaasukäytössä oleva moottoriöljy joutuu kestämään rajua kuormitusta. Niinpä perusöljyltä ja lisäaineilta vaaditaan paljon. On muun muassa estettävä korroosion muodostumista moottoreissa, jotka polttavat paljon kloorifluorihiilivetyjä (CFC) ja/tai rikkiä sisältäviä polttoaineita. Niistä syntyy erittäin hapanta palamisjätettä. Hapankaasusovelluksissa riskinä puolestaan on syövyttävä kuluminen.

Matala-aromaattiset GII ja GIII -perusöljyt parantavat moottoriöljyn hapettumiskestävyyttä. Huolto- ja öljynvaihtovälejä on tietenkin tärkeää noudattaa.

Suojaa moottoreille

Biokaasumoottoriöljy HDAX 6500 LFG on suunniteltu auttamaan venttiilin painumisen hallintaa, vähentämään pienhiukkasten muodostumista ja minimoimaan ennenaikaisen sytytyksen nelitahtimoottoreissa, jotka toimivat vahvoilla polttoaineilla. Matalafosforinen koostumus suojaa katalysaattoria.

Korkealaatuisten perusöljyjen ja lisäaineistuksen avulla mahdollistetaan pidennetyt öljynvaihtovälit, korkea emäsretentio-ominaisuus sekä hapettumis- ja nitrautumiskestävyys.

Oikeanlainen öljy minimoi hapettumista, lietteen muodostumista ja öljyn paksuuntumista, jolloin ehkäistään suodatintukoksia ja metallipintojen kiillottumista.

Ominaisuuksiensa ansiosta HDAX 6500 LFG estää korroosion muodostumista CFC- ja rikkipitoista polttoainetta käyttävissä moottoreissa. Öljyn avulla päästään parempaan korroosiokestävyyteen ja pidennetään sylinteriputken käyttöikää jaksottaiskäytössä.

Suomessakin on tehty kenttätestejä, joissa modernilla GII-öljyllä ja öljynkunnonseurannalla on pystytty pidentämään öljynvaihtovälejä.

kaasumottori

Kenttäkokeita Kiteellä

Biokymppi Oy:llä on Kiteellä kolme 160 kW:n tehoista kaasumoottoria, joista kaksi on biokaasulaitoksen yhteydessä ja yksi kaukolämpölaitoksella.

Aiemmin Biokymppi käytti Tedom-moottoreissaan perinteistä hyvälaatuista öljytuotetta, jolla oli 900 tunnin vaihtoväli. Kun siirryttiin Texaco HDAX 6500 LFG SAE 40 -öljyyn, vaihtoväliksi saatiin 1750 tuntia.

”Heti 100 tunnin käytön jälkeen moottorin venttiilikoneisto oli selkeästi puhtaampi kuin aikaisemmin käytetyillä öljyillä”, toteaa moottoreiden kunnossapidosta vastaava Biokympin laitosmies Juha Varis.

Moottoreihin tehdään venttiilisäätöjä ja muita huoltotoimenpiteitä 1000 tunnin kohdalla. ”Venttiilikoneisto oli yhtä puhdas kuin 100 tunnin käytön jälkeen. Silmämääräisestikin öljy näytti sellaiselta kuin Texaco GeoChek -öljyanalyysit kertoivat”, Varis kommentoi.

Analyysitulosten perusteella öljyä olisi voitu käyttää pitempäänkin kuin 1750 tuntia.

Lisätietoja: finnoleum.fi

Teksti: Ari Mononen

Texaco öljy

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA
Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »