Energiatehokkuus ja energiansäästö
Käyttö ja kunnossapito (Mittaukset, mittalaitteet)
Lämpöenergiamittareita kaikkiin kiinteistöihin
Myös jo asennettuihin Sharky 775-energiamäärämittareihin saa LoRaWan-tiedonsiirron.
Lämmitys- ja jäähdytysenergian mittausta tarvitaan suurissa kiinteistöissä, kuten ostoskeskuksissa ja tavarataloissa. Toisaalta lämmitysenergian alamittaus on tuttua myös asuintaloissa, ja esimerkiksi rivi- ja paritaloissa sekä nollaenergiaperiaatteella toteutetuissa kerrostaloissa käytetään jo huoneistokohtaista lämpöenergian mittausta. Saint-Gobain PAM on tuonut markkinoille lämpöenergiamittareita jo 1980-luvulta.
Mittaustekniikan myyntipäällikkö Anneli Kuusisto kertoo, että Saint-Gobain PAM on osaltaan edistänyt ultraäänitekniikalla toimivia lämpöenergian mittauksia jo useita vuosikymmeniä. Heti kun ultraäänitekniikka alkoi yleistyä mittauskäytössä.
Saint-Gobain PAM tuo maahan eri valmistajien ultraäänitoimisia energiamäärämittareita. Käymme kohteen erityispiirteet läpi asiakkaan kanssa, koska on tärkeää saada oikeanlainen mittari oikeaan paikkaan, Kuusisto toteaa.
Lämpöenergiamittauksia tarvitaan kaikenkokoisten kiinteistöjen energiamäärämittaukseen sekä lämmityksen ja jäähdytyksen yhdistelmämittauksiin. Myös aurinkoenergian mittaukset ovat yleistyneet. Etenkin rivi- ja paritaloissa on vedenmittauksen lisäksi oikeudenmukaista mitata myös energiankulutusta.
Kuusiston mukaan viime vuosina varsinkin mittaustietojen siirrossa käytettävät tekniikat ovat muuttuneet ja monipuolistuneet. Etäluennan avulla voidaan lukea kulutustiedot kuinka usein tahansa, vuorokauden ajasta riippumatta.
Nykyisin asennetaan jo paljon IoT-pohjaisia järjestelmiä, mutta edelleen käytetään myös radioluentaa sekä väyläpohjaisia järjestelmiä, jotka toimivat M-BUS-, MODBUS- tai BACNET-väyläliitännöillä, Kuusisto luettelee.
Huoneistokohtaisia energiamäärämittareiden on todettu vähentävän asukkaiden energiankulutusta samalla tavalla kuin vesimittarit ovat vähentäneet vedenkulutusta, Kuusisto mainitsee.
Mittauksista saadaan valtava määrä tietoa vaikkapa lämpötiloista ja lämpötilaeroista, hetkellisestä virtauksesta ja kulutuksesta, takaisinvirtauksesta sekä vikatiloista.
Lisätietoja: www.pamline.fi
Teksti: Ari Mononen