mainos_1046

Energialähteet ja polttoaineet (Bioenergia)
Energian tuotanto, jakelu ja varastointi

Biolaitosten esiinmarssi ei rajoitu Suomeen

BIOLAITOSBUUMI ON vahva jatkossakin, uskoo myyntipäällikkö Jukka Ylisiurunen Koja Oy:stä. Koja Oy on Euroopan johtava biolaitosten puhallintoimittaja, joka on ollut mukana monessa kotimaisessa biolaitosprojektissa.

Ylisiurusen mukaan biolaitoksia kirittää suhteellisen yksinkertainen logiikka: jos ydinvoimasta ja hiilestä halutaan päästä eroon, niin yksi vahva vaihtoehto on biovoima. Suomessa metsäteollisuus vielä ikään kuin antaa "maalisyötön" biopolttoaineille:

"Jos kyseessä on jokin metsäteollisuuden kohde, niin väistämättähän siellä kuori ja muu puujäte jossain biokattilassa poltetaan", Ylisiurunen huomauttaa.

"Pienempiä biokattiloita kotimaassa ovat olleet esimerkiksi Alajärvi ja Artukainen Turkuun. Muutamia vuosia aiemmin Tampereen uuden puhallintehtaamme lähistölle tehdyt Nokianvirran, Hervannan ja Kyröskosken voimalaitokset ovat nyt olleet muutamia vuosia käytössä", Ylisiurunen listaa referenssejä.

Kojan viimeaikaiset suuremmat kohteet ovat mm. Kilpilahti Porvoossa ja Martinlaakso.

"Parasta aikaa menossa on Porin Aittaluoto ja myös Oulun Laanilaan lähteen meiltä toimitus", kertoo Ylisiurunen.

Ruotsi vielä edellä
Pääsääntöisesti Kojan puhaltimien toimitukset suuntautuvat kuitenkin Eurooppaan, Venäjälle ja Kauko-Itään. "Esimerkiksi Ruotsissa biokattiloita löytyy huomattavasti enemmän kuin Suomesta", Ylisiurunen huomioi.

"Nyt myös pitkän tauon jälkeen esillä on Etelä-Amerikkakin", hän lisää.

Monissa bioherätyksen saaneissa maissa on menossa joko ydinvoimasta tai hiilestä luopuminen. Esimerkiksi Japaniin on viime aikoina suuntautunut useita puhallintoimituksia, jotka ovat seurausta ydinvoiman korvaamisesta.

"Mielenkiintoista on nähdä, korvautuvatko kotimaisten isojen kaupunkien kaukolämpöä tuottavat vanhat huippukuormalaitokset, joissa polttoaineena on öljy, jollain aikavälillä esimerkiksi pellettipölylaitoksiksi", Ylisiurunen pohtii.

Päivittämällä parempibr> Unohtaa ei sovi myöskään olemassa olevien laitosten upgrade-projekteja. "Kun kapasiteettia nostetaan, sillä on yleensä merkittävä vaikutus myös puhaltimiin", tietää Ylisiurunen.

"Teemme myös muutostöitä muidenkin kuin itse valmistamiimme puhaltimiin. Voimme valmistaa puhaltimeen uuden siipipyörän ja koko voimalinjan ja säilyttää usein vaikeasti uusittavat runko- ja kaapuosat."

Samassa yhteydessä vanhan puhaltimen energiatehokkuutta voidaan parantaa: esimerkiksi siipipyörän mallia vaihtamalla, lisäämällä taajuusmuuttajaohjaus sekä tarkastamalla koko puhaltimen käyttöalue saadaan huomattavia energiansäästöjä.

"Tämä korostuu varsinkin energialaitoksissa, joissa puhaltimet käyvät ympäri vuoden. Muutoksen takaisinmaksuajasta tulee varsin houkutteleva", Ylisiurunen toteaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »